27 november 2014, 14:20 views 11519
Chirtoacă, acuzat de complicitate
Photo: ziarulnational.md
27 november 2014, 14:20 views 11519

Chirtoacă, acuzat de complicitate

Proiectul privind construcţia unui hotel cu pînă la 18 etaje în locul fostei cafenele Guguţă ar fi promovat de către primarul degrevat al capitalei, Dorin Chirtoacă. Declaraţia aparţine consilierului municipal liberal şi candidat independent la alegerile parlamentare, Oleg Cernei. Alesul local îl acuză pe Dorin Chirtoacă că ar fi în cîrdăşie cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care stă în spatele firmei "Finpar Invest" şi care a preluat clădirea din parcul central, la începutul acestui an, prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie.

Consilierul municipal, Oleg Cernei, susţine că terenul pe care este amplasată cafeneaua Guguţă aparţine municipalităţii şi se află în componenţa grădinii publice "Ştefan cel Mare" din capitală. Alesul susţine că joi, la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău va fi propusă pe ordinea de zi suplimentară un proiect de decizie privind modificarea hotarelor parcului, care va permite astfel companiei „Finpar Invest", controlată de oligarhul şi prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, să-şi construiască hotelul de cinci stele.

Oleg Cernei susţine că proiectul este promovat insistent de funcţionari, în frunte cu primarul degrevat Dorin Chirtoacă.

Consilierul PL l-a mai acuzat pe Dorin Chirtoacă de faptul că nu a făcut nimic în calitate de primar pentru a recupera insulele din parcul La Izvor, care, la fel, au fost preluate prin intermediul instanţei de judecată de firma controlată de Plahotniuc.

Contactat de Jurnal TV, Dorin Chirtoacă, a declarat că nu vrea să comenteze acuzaţiile întrucît ar fi doar minciuni. Prim-vicpreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție.

Potrivit autorităţilor municipale firma "Finpar Invest" intenţionează să construaiscă un complex hotelier de cinci stele în preajma Parlamentului chiar în grădina publică Ştefan cel Mare. Hotelul va fi unul din segmentul premium, cu piscină, centru de fitness, iar investiţia totală este estimată la 20 de milioane de euro. Pentru realizarea proiectului, firma trebuie să obţină acceptul consiliului naţional al monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii. Unul din membrii acestui consiliu, Ion Ştefăniţă, susţine că schiţa de proiect a fost respinsă, deoarece clădirea ar fi prea înaltă şi nu s-ar încadra în zona istorică a Chişinăului. Directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor mai spune că fără avizul consiliului, funcţionarii Primăriei nu au dreptul să elibereze actele care ar permite demararea construcţiilor.

Precizăm că întreprinderea de alimentaţie publică „Guguţă" a aparţinut în proporţie de 82% Consiliului Municipal Chişinău. În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, cafeneaua a intrat în posesia firmei "Finpar Invest", administrată de către Ghenadie Sajin, cel despre care presa a scris că gestionează afacerile prim-vicepreședintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vînzare-cumpărare, însă Curtea Supremă de Justiţie i-a dat cîştig de cauză agentului economic.

Source: www.jurnaltv.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431-1433
Populația:
803 locuitori

Tuzara este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaci, Tuzara și Seliştea Nouă. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Tuzara a fost menționat documentar în anul 1431-1433.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.