28 january 2016, 16:52 views 5593
Vasilii Chirtoca le-a solicitat colegilor să facă mai puțină politică
28 january 2016, 16:52 views 5593

Vasilii Chirtoca le-a solicitat colegilor să facă mai puțină politică

Consilierii proeuropeni în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă și-au ignorat propria decizie – de a convoca prima ședință din acest an a Consiliului municipal Chișinău (CMC) pe 28 ianuarie. Avînd în vedere că primarul nu a dispus convocarea ședinței, această misiune și-au asumat-o socialiștii (care constituie o treime din numărul consilierilor). Aceștia au depus pe numele primarului cererea respectivă, numai că el nu a avut nicio reacție. În ziua în care urma să aibă loc ședința, s-au înregistrat 25 de consilieri din fracțiunile PSRM, Partidului Nostru și fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, însă cvorumul nu a fost întrunit.

Dorin Chirtoacă le-a spus jurnaliștilor, fără a intra în sala de ședințe: „Pe parcursul ultimelor două săptămîni, au avut loc mai multe întîlniri cu consilierii municipali din diferite fracțiuni. Au fost propuse diferite proiecte care ar putea fi incluse pe agendă. Deocamdată nu s-a luat o decizie privind ziua desfășurării ședinței. Posibil, aceasta va avea loc joia viitoare, depinde de voința majorității consilierilor. Agenda este aceeași ca și acum o lună – sînt incluse chestiuni pentru care colegii nu au dorit atunci să voteze".

Reprezentanții celor trei fracțiuni prezente au comentat situația creată. Ilian Cașu (Partidul Nostru) a menționat că anume Partidul Liberal, pe care îl reprezintă primarul general, Dorin Chirtoacă, a propus ca ședința să aibă loc pe 28 ianuarie. „Este extrem de necesar de discutat evenimentele care s-au produs în ultimul timp: tragedia de la cantina «La Soacra» și incendiul de pe strada Ismail. După o asemenea tragedie produsă la București, prim-ministrul României Ponta a demisionat, iar persoanele implicate în tragedie au fost trase la răspundere penală. La fel ar trebui să se întîmple și la nivel de municipiu – persoanele responsabile de moartea a trei persoane trebuie identificate, iar șeful Direcției comerț, Zambițchi, care este responsabil pentru autorizația eliberată proprietarilor localului «La Soacra», trebuie arestat chiar în sala de ședințe a CMC".

Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Vasilii Chirtoca, consideră că în municipiu există încă o mare problemă – puterea executivă nu pune deloc preț pe CMC și consilieri. „Aceasta denotă imaturitatea politică a celor care conduc Primăria. Acum mai bine de o lună, CMC a decis cu majoritate de voturi ca ședința să se desfășoare pe 28 ianuarie, fiind formulate și principalele chestiuni din agendă. Sîntem persoane ocupate, cineva și-a întrerupt deplasarea, altcineva concediul, dar ne-am adunat. Însă reprezentanții principalei fracțiuni din CMC, care au propus data respectivă, nu au venit, pentru că conducerea Primăriei a decis să nu execute decizia CMC. Îl atenționez pe domnul primar și pe secretarul Consiliului că pînă acum încă nu a fost pregătit protocolul ședinței precedente. Este inadmisibilă blocarea activității CMC. De aceea, noi vom decide astăzi cînd va fi convocată următoarea ședință a CMC. Noi vom stabili agenda și vom semna cererea respectivă, care va fi transmisă la cancelarie".

Președintele fracțiunii socialiștilor, Ion Ceban, a menționat că în afară de chestiunile incluse pe agendă, ei au propus să fie audiate persoanele responsabile pentru tragedia din localul „La Soacra", dar și alte probleme importante: tarifele, întîrzierile plăţii salariilor, majorarea tarifului la transportul public etc. Consilierii adunați vor numi o nouă dată a desfășurării ședinței CMC și vor stabili o agendă cît se poate de clară.

Vasilii Chirtoca le-a solicitat colegilor să facă mai puțină politică: „Și poate mai puțin să participe la manifestațiile legate de formarea unor state, mai puțin să viseze că Chișinăul se va transforma într-un oraș provincial al statului vecin. Atunci cînd acest lucru este întipărit în subconștientul oamenilor, și municipiul este gestionat în mod corespunzător. Trebuie să creăm o capitală europeană modernă. Asupra acestui lucru va lucra fracțiunea noastră și îi îndemnăm și pe colegi să facă asta".

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1942
Populația:
2 locuitori

Frumuşica Nouă este un sat din cadrul comunei Frumuşica, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2 oameni. Cătunul Frumuşica Nouă a fost înființat în anul 1942.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.