10 august 2017, 13:00 views 6774
Ziua Vinului a adunat mii de oameni în centrul Capitalei
10 august 2017, 13:00 views 6774

Ziua Vinului a adunat mii de oameni în centrul Capitalei

Ziua Națională Vinului, care se desfășoară sâmbătă și duminică la Chișinău, a adunat mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Vinificatorii au pus la dispoziția vizitatorilor zeci de soiuri de vinuri pentru degustare.

Oamenii au venit la sărbătoare cu familia, cu prietenii. Au venit să afle ce noutăți propun vinificatorii. Au venit să petreacă, dar și să cumpere câteva sticle cu vin. Mai mulți vizitatori au spus că gustă cu plăcere din vin, pentru voie bună, dar nu ajung să se îmbete.

În cadrul ceremoniei de deschidere, premierul Pavel Filip, a spus că industria vinurilor este o ramură-cheie a economiei moldovenești, în cadrul căreia activează 1/3 din populația activă a Republicii Moldova. „Avem cu ce ne mîndri, avem vinuri de legendă. 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt în Republica Moldova. Situația în ceea ce privește embargoul rusesc impus produselor vinicole moldovenești a fost depășită de către producătorii noștri și ne integrăm cu brio pe piața Uniunii Europene", a declarat Pavel Filip.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), a spus în deschiderea sărbătorii că vinul moldovenesc este și rămîne cel mai bun ambasador al țării. „Pentru două zile, inima orașului nostru devine o Casă Mare primitoare, în care ne vom bucura de vinul Moldovei, gastronomia, cultura și tradițiile noastre seculare. Ediția din acest an este un apel spre consolidarea resurselor vitivinicole ale țării", a declarat Gheorghe Arpentin.

În cadrul ceremoniei de deschidere, a fost organizată o paradă a vinurilor. Ulterior a avut loc decernarea premiilor pentru vinificatori. Premiul mare a ediției a XVI-a a ajuns la Combinatul de Vinuri „Cricova" pentru noul vin creat „Amplius". În premieră a fost acordată medalia „Vinul Moldovei – o legendă vie" și aceatsa a revenit vinăriei „Sălcuța".

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
1358 locuitori

Suhuluceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Satul are o suprafaţă de circa 1.41 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.58 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghermăneşti și Suhuluceni. Localitatea se află la distanţa de 36 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Suhuluceni a fost menționat documentar în anul 1783.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.