12 september 2023, 13:00 views 1847
La Chișinău a fost inaugurată prima expoziție de porțelan chinezesc în afara Chinei
12 september 2023, 13:00 views 1847

La Chișinău a fost inaugurată prima expoziție de porțelan chinezesc în afara Chinei

La Muzeul Național de Artă al Moldovei, la data de 7 decembrie, a fost inaugurată expoziția de porțelan chinezesc, din Muzeul Cuptoarelor Jizhou din provincia Jiangxi, China, anunță Noi.md

Este prima expoziție a lucrărilor artistice din China în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a spus că China este țara de origine al porțelanului, fiind cunoscută ca „țara porțelanului”. „Acum 10000 de ani, în China a apărut ceramica. Cu peste 2000 de ani în urmă, în timpul dinastiei Han, China a fabricat primul porțelan. Moldova de asemenea are o istorie lungă a producției de ceramică. Acum aproximativ 5000-7000 de ani, pe teritoriul Moldovei a înflorit cultura Cucuteni-Tripolia. Ceramica colorată din această perioadă fiind faimoasă la nivel internațional. Aș menționa că ceramica Cucuteni și ceramica culturii Yangshao din aceeași perioadă din China, sînt extrem de asemănătoare privind decorațiunile și formele”, a spus Yan Wenbin

Potrivit diplomatului, schimburile de ceramică și porțelan există de mult timp între China și Moldova. „Am văzut chiar și o piesă de porțelan chinezesc din timpul dinastiilor Song și Yuan în timp ce am vizitat Muzeul Național de Istorie anul acesta. Eu personal sînt interesat de cultura ceramicii și porțelanului și, de asemenea, colecționez obiecte din ceramică. Paharul pe care îl folosesc zilnic, un pahar ceramic cu un design al Cetății Soroca, este cumpărat de aici, din Moldova”, a comunicat ambasadorul.

Yan Wenbin a spus că Cuptoarele Jizhou au o istorie de peste 1200 de ani. Tehnicile sale de fabricare sînt transmise pînă în prezent. Cea mai faimoasă piesă este Bolul deschis Tianmu cu frunză de copac, cu decor natural sub smalțul interior, realizat din frunză de dud. Undele din bolul plin cu apă dau senzația unei frunze care plutește deasupra. Fiecare piesă expusă la muzeu este făcută manual și unică. Este pentru prima dată cînd Muzeul Cuptoarelor Jizhou furnizează o expoziție specială în străinătate, și din acest motiv, meșteșugarii au creat în mod special porțelan asociat cu cultura vinului moldovenesc. Ambasada Chinei în Moldova speră ca prin acest spirit de meșteșug, relațiile bilaterale chino-moldave să devină mai fructuoase, a menționat diplomatul.

Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului de Artă al Moldovei, a menționat că expoziția de ceramica chineză, ceramica unei țări care este cea mai bogată în tradiția porțelanului, este o expoziție de rafinament deosebit prezentată în module încercuite în pictura națională, dar și cu o serie de imagini din zona unde se produce această ceramică. Este un act cultural și de ținută artistică excepțională. „Deși avem de a face cu ceramică care se produce în serie, sînt multe obiecte realizate manual, iar, după cîte cunoaștem, manualitatea meșterului chinez este ieșită din comun prin finețea și elaborările extrem de iscusite”, a spus directorul muzeului. Tudor Zbîrnea și-a exprimat speranța ca această expoziție să aducă cît mai mare curiozitate față de cultura chineză, să ajungă în școlile din Moldova prin studenții, profesorii din Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice sau alte instituții de învățămînt care vor veni pentru a se documenta și a înțelege multe dintre procedeele ceramicii chineze.

Expoziția va fi deschisă publicului larg pînă pe 10 ianuarie 2024.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1703
Populația:
1060 locuitori

Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.