06 february 2014, 10:58 views 13775
O curte medievală va fi reconstituită la Lăpușna
Photo: trm.md
06 february 2014, 10:58 views 13775

O curte medievală va fi reconstituită la Lăpușna

O curte medievală care se presupune că ar fi una din reşedinţele lui Alexandru Lăpuşneanu ar putea atrage mii de turişti care vizitează Moldova. Şi asta pentru că arheologii au intrat în posesia a sute de mii de euro pentru a o reconstrui. Banii au fost alocaţi în mare parte de Uniunea Europeană. Unica rămăşiţă este o pivniţă din centrul satului Lăpuşna şi nişte scheme vechi. Specialiştii însă sunt sceptici în ceea ce priveşte provenienţa beciului, relatează Mesager.

O parte din beci, păstrat încă integru, a pus în încurcătură arheologii. Din puţinele schiţe păstrate, specialiştii nu pot stabili exact de cînd datează şi cui aparținea, cert este că pivniţa corespunde cu cea de la Cetatea Hotin.

Deşi perioada sovietică a şters orice urmă de curte domnească, autorii proiectului promit să o reconstruiască în totalitate după schemele care s-au mai păstrat.

Proiectul tehnic a fost finalizat, iar valoarea lui totală este de circa 700 de mii de euro. 11 la sută din bani vor fi alocaţi de autorităţile locale, restul sunt donaţi de Uniunea Europeană.

Tîrgul Lapușna a fost atestat documentar la 1470.

Source: trm.md

Keywords:

istoria , domnitori , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
199 locuitori

Coșnița Nouă este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Coșnița Nouă alcătuia 199 de oameni în anul 2011. Satul Coșnița Nouă a fost întemeiat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.