15 august 2023, 15:00 views 741
Voinicul orb din Ceadîr-Lunga, și-a etalat lucrările în cadrul unei expoziții
15 august 2023, 15:00 views 741

Voinicul orb din Ceadîr-Lunga, și-a etalat lucrările în cadrul unei expoziții

El îndoaie cuie de fier dîndu-le forma de inimioare, înnoadă vergi de metal, se consideră filosof și scrie poezii despre bine și dreptate. Vorbim despre Ivan Dudoglo, voinicul orb din Ceadir-Lunga, care-și trăiește fiecare zi în ciuda greutăților și la limita puterilor umane. Colecțiile de poezii și obiectele din fier create de mîinile bărbatului în vîrstă de 72 de ani au devenit exponate ale Muzeului Regional de Istorie și Tradiție Locală din Comrat.

De fiecare dată cînd își demonstrează puterea de a modela fierul cu mîna goală, Ivan Dudoglo uimește publicul cu perseverența de neclintit și cu dorința de a depăși constant limitele. Voinicul orb din Ceadîr-Lunga a participat și la concursul „Moldova are talent”, transmite moldova1.

„Este a doua oară cînd vin la un astfel de eveniment. Îl cunosc pe Ivan de multă vreme. El are peste 70 de ani, sîntem practic de o vîrstă. sînt impresionat de voința sa. În ciuda greutăților face ceea ce iubește, transmite propria experiență generației tinere, demonstrează că trebuie să fii puternic și rezistent.”;

„Am venit cu prietenii mei și sînt fascinată. Văd una ca asta pentru prima dată cum acest om nevăzător confecționează niște lucruri din fier atît de interesante. Nu cred că în prezent mai sînt mulți oameni ca el. El e bravo! Mi-a dăruit această inimioară făcută dintr-un cui și a răsucit această verigă de metal. Voi păstra aceste cadouri.”

Ivan Dudoglo face exerciții de forță de mai bine de 25 de ani. Într-un moment, realizînd că își pierde vederea, s-a interesat de experiența sportivilor de renume mondial și a început antrenamentul intensiv. Are un program rigid: trezirea la ora 5 dimineața și ore în șir de antrenament zilnic au dat un rezultate extraordinare. Bărbatul în vîrstă de 72 de ani îi surprinde în continuare pe cei din jur cu capacitatea sa de a „cuceri fierul”.

„Întotdeauna m-a interesat puterea pe care o persoană și-a dezvoltat-o prin antrenament, și nu cea care i-a fost dată de natură. Timp de 10 ani am lucrat la o întreprindere din Comrat unde zilnic trebuia să descarc un vagon de salpetru. În timpul zilei, descărcam cîte 64 de tone. Era nevoie de multă rezistență. Acolo m-am obișnuit cu munca grea, iar apoi, cînd mi-am pierdut vederea la ochiul drept, am început să fac exerciții de forță cu lanțuri, cuie și tije. Mereu am fost interesat doar de două subiecte: tema binelui și a răului și tema echității. Pentru că atunci cînd nu există dreptate, totul în jur este în culoare gri și sumbru”, spune Ivan Dudoglo.

Pe lîngă pasiunea pentru exercițiile de forță, Ivan Dudoglo scrie versuri. Au fost publicate deja 11 culegeri de poezie sub titlul general „Revelațiile lui Samson”.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.