11 june 2023, 11:00 views 708
Sute de oameni s-au adunt la Festivalul vinului la Comrat
11 june 2023, 11:00 views 708

Sute de oameni s-au adunt la Festivalul vinului la Comrat

Licoarea lui Bachus a curs gîrlă la Comrat, unde s-a desfășurat festivalul vinului găgăuz. La eveniment au participat mai mulți vinificatori din Găgăuzia, inclusiv și producătorii casnici. Oaspeții au avut ocazia să guste din vinuri și bucatele specifice gastronomiei găgăuze. Tonul evenimentului a fost dat de dansatori îmbrăcați în haine tradiționale, care au încins atmosfera.

Cîntece și dansuri populare găgăuze, dar și bucate tradiționale, astfel a fost marcat Festivalul vinului la Comrat. Totuși, principala atracție a evenimentului a fost vinul găgăuz - alb și roșu, sec și dulce, produs în cramele, dar și gospodăriile oamenilor, transmite Noi.md cu referire la Moldova1.

„Preparăm izvar - este o băutură din vin: fierbem vinul, adăugăm zahăr, piper negru, scorțișoară și fructe uscate. Nu este doar o băutură gustoasă, ci și utilă pentru răceală”.

„Am podgorii în satul Dezghincea, sînt specializat în vinuri de desert și cahor. Astăzi am expus vinul din recolta de anul trecut. Recolta de struguri din acest an este și ea bună, vinul este. Mulțumesc lui Dumnezeu”, a menționat Victor Drangoz.

„Din 2007 mă ocup cu vinificația, fac vinuri de casă din soiuri hibride. Vinurile mele albe au cîștigat de 3 ori la concursul de vinuri din Republică. Acesta este un hobby pentru mine, nu produc mult, pentru mine și pentru prietenii mei. Un festival bun, așa slăvim Găgăuzia și Moldova”, spune Vasile Niagov.

Vinuri delicioase, astfel le-au descris oaspeții evenimentului care au gustat din licoarea lui Bachus.

„Acest vin este unul de desert, excelent, cu un gust minunat. Mă bucur că sînt acasă și am ajuns la festival. Dispoziție excelentă, prieteni aproape”, spune Ivan Tanasoglo.

În cadrul festivalului, gazdele au demonstrat mai multe tradiții specifice regiunii găgăuze, printre care și o nuntă.

„Vom arăta cum se îmbrăca mirele pentru nuntă. Un profesor de limba găgăuză ne-a povestit despre asta la școală și am decis să arătăm această tradiție astăzi la festival”.

Festivalul Vinului de la Comrat este marcat anual, la începutul lunii noiembrie.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
345 locuitori

Socii Noi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Socii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.