Valea Rădoaiei este un sat din cadrul comunei Nicolaevca, raionul Floreşti. Localitatea Valea Rădoaiei se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 170 de oameni. Satul Valea Rădoaiei a fost întemeiat în anul 1925.
Read more-
Folk crafts
111
- Art wood carving 111
- Art stone carving 111
- Folk ceramics 111
- Art processing of leather and fur 111
- Art processing of metals 111
- Folk decorative weaving 111
- Carpet-making 111
- Embroidery 111
- Knitting 111
- Willow weaving 111
- Straw weaving 111
- Corn leaf weaving (penush) 111
- Cattail weaving 111
- Folk craftsmen 111
Calendar of events
Alesul covoarelor
Un rol deosebit în mediul de trai al moldovenilor, în ritualuri şi ceremonii, în aprecierea nivelului stării sociale şi economice, a măiestriei familiei le-a aparţinut şi mai continuă să-l joace covoarele manuale. Ele conţin în sine o artă de opinie colectivă, viziuni artistice creatoare selectate de multe generaţii.
Ele demonstrează coeziunea creatorilor populari cu mediul naturii înconjurătoare, cu multiple izvoare de inspiraţie. În ţesăturile de tip covor poţi urmări: nivelul dezvoltării tehnicii textilelor populare, influenţa dezvoltării industriei ţesăturilor, relaţiilor comerciale şi interferenţelor etnoculturale cu etniile vecine, felul de adaptare a unor elemente din arta greacă, romanică, europeană, orientală, slavă. Arta covoarelor moldoveneşti s-a modificat permanent, selectîndu-se pe parcurs de secole motive ornamentale, compoziţii şi gamă cromatică particulară.
Din multiplele izvoare scrise, documente aflăm că covoarele se făceau curată din lînă şi exclusiv pentru casă, că erau foarte frumoase şi se păstrau cu mare grijă, transmiţăndu-se ca relicve ale familiei din generaţie în generaţie. Iniţial covoarele nu se produceau pentru vînzare şi, numai în cazuri rare, cînd peste familia moldoveanului ajungea o nenorocire mare, cînd nicidecum nu puteau răsplăti impozitele, îl ducea pe ţăran de-şi vindea „scoarţa” din casă.
Casa tradiţională moldovenească neapărat e împodobită cu covoare: pe perete, paturi, pe podea. Această tradiţie de a folosi covoare la împodobirea locuinţei a fost tipică pentru moldoveni din adîncul secolelor şi a rămas pînă în prezent.
Aproape că nu întîlneai în Moldova casă, în care nu erau covoare.
Mare importanţă aveau covoarele, numărul lor, care vorbea despre iscusinţa fetei şi starea familiei. Tradiţia alesului de covoare în Moldova era strîns legată şi de educaţia prin muncă a copiilor în familie. Iscusinţa de a ţese, de a alege era înalt apreciate în popor, de aceea fetele de la vîrsta de 10-11 ani erau învăţate acest meşteşug. Fetele cu ocazia căsătoriei trebuiau să primească de la părinţi zestre, din componenţa căreia făceau parte un şir de obiecte necesare gospodăriei, pentru îmbrăcăminte şi împodobirea locuinţei: covoare, lăicere, păretare, ţoluri, prosoape, feţe de masă ş.a.
Păstrarea artei covoarelor este stimulată şi de o altă tradiţie răspîndită pînă în prezent, cînd din timp este pregătit „comîndul” – un şir de obiecte, mai ales, ţesături ce se dau de pomană cu ocazia decedării. După obicei, în faţa casei anume pe covor este primit a aşeza sicriul şi de a-l petrece pe cel decedat „ca pe un om gospodar” în ultima sa cale.
Orice obiect era făcut cu mult talent şi gust artistic, fiindcă tot ce se făcea – se făcea pentru sine şi ce păstra în casă, servind drept marcă de avuţie şi prestigiu al familiei.
Din istoria dezvoltării şi cercetării covorului moldovenesc
Tipologia covoarelor populare moldoveneşti. Procedeele tehnice de confecţionare
Ornamentica şi coloritul covoarelor
-
Latest news
-
12 july, 12:00 Ornamentica şi coloritul covoarelor Din motivele ornamentale mai răspîndite în covorul tradiţional moldovenesc sînt cele vegetale,...
-
12 march, 15:20 Din istoria dezvoltării şi cercetării covorului moldovenesc Arta covorului popular moldovenesc e adînc originală şi autentică prin tradiţiile sale. Ea a adus cu sine...
-
09 september, 11:00 La MAEIE a fost inaugurată o expoziție de covoare autentice moldoveneș… Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene găzduiește o expoziție de covoare autentice incluse...
-
-
-
-



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.