Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#1821 lvl100 11 iulie 2011 | 16:54 Citeşte mai departe -
#1822 luceafarul 11 iulie 2011 | 13:04 Citeşte mai departe -
#1823 luceafarul 11 iulie 2011 | 13:01 Citeşte mai departe -
#1824 lvl100 11 iulie 2011 | 10:08 razesu: ce este aia ?nu am m-ai auzit asa ceva ....ce legatura au sarmatii cu slavonii?
Ntz ntz ntz , pai vezi ma razese daca nu esti deschis la noi informatii istorice.
Nu mai esti la curent cu ultimele descoperiri afisate pe site.
Sarmatii sunt slavi, iar noi suntem urmasii aia jumate sarmati(slavi)- jumate daci.
Sunt mai multe acolo, bancuri bune de altfel,pe mine m-au distrat, gen : denumirea de Sarmisegetuza provine de la combinarea denumirilor de Sarmati si Geti
-
#1825 CalinRomania 10 iulie 2011 | 23:29 Draga promoldova,
Care din denumirile urmatoare sunt atestate mai de demult pentru locuitorii Moldovei medievale ( ca sa ma refer la Moldova de la Carpati la Nistru-si chiar mai departe -spre Bug )? ..............................................................................
Moldovean -cu variantele sale sau......Valah cu derivatele sale-vloh,voloh,blah,boloh,bolohoveni ,etc. ???.............................................
Asta ca sa ne lamurim cum erau atestati ca nume viitorii moldoveni ,inainte de sec 13 ???
..................................................................................................................................
Nu cumva ca......."valah" cu derivatele sale ?????
-
#1826 promoldova 10 iulie 2011 | 22:04 Moldoveni-sec 13-pina in zilele noastre (Moldova).
Rumini=tarani iobagi(Transilvania,Muntenia) sf. sec 16.
Romani=ca stramosi(teoria romanismului) sec 17. (Transilvania,Valahia,Moldova).
Romini=etnie sf sec 18 (Valahia,Transilvania).
Romini=natiune sec 19 (Rominia).
-
#1827 CalinRomania 10 iulie 2011 | 13:17 Si pentru ca sa fiu si mai clar in acest sens ei afirma ca "roman-ruman" este vechiul nume al moldovenilor-nume de care niciodata nu s-au lasat !!!
-
#1828 CalinRomania 10 iulie 2011 | 1:14 Citeşte mai departe -
#1829 CalinRomania 10 iulie 2011 | 0:35 Sa nu crezi ca nu as fi mandru sa stiu ca de fapt limba latina era nascuta pe teritoriul tarii noastre. Ciudat este ca nici un scriitor latin nu spune -nu aminteste de limba daca -limba care -fiind aproape identica cu latina ar fi trebuit desigur "sa bata la ochi"......................
In fine,daca doresti sa insistam pe acest subiect,sa le dezbatem punct cu punct.......nu este nici o problema.
-
#1830 CalinRomania 10 iulie 2011 | 0:29 Citeşte mai departe -
#1831 razesu 09 iulie 2011 | 17:53 Citeşte mai departe -
#1832 luceafarul 09 iulie 2011 | 14:52 Citeşte mai departe -
#1833 CalinRomania 08 iulie 2011 | 20:40 Citeşte mai departe -
#1834 luceafarul 08 iulie 2011 | 11:42 #496
Stimate Costica! Citesc citeodata discutiile de pe forum si intilnesc fraza "Moldovenizm primitiv". Formuleaza mai clar, te rog, aceasta notiune. Care sint trasaturile acestui fenomen in Moldova contemporana? -
#1835 robert 30 iunie 2011 | 14:40 bravo Costica foarte bine argumentat si foarte bine explicat -
#1836 costica 30 iunie 2011 | 9:10 Citeşte mai departe -
#1837 magda 25 iunie 2011 | 19:11 Sunt pe deplin de acord cu ideea ca suntem moldoveni dar limba este romana cu siguranta.Nici intr-un caz pentru ca mi-as nega nationalitatea si nu as fi mandra de faptul ca sunt moldoveanca.Imi place faptul ca moldovenii care vor sa plece in strainatate ,adopta orice modalitati de a deveni romani ,fac orice ...cum au cetatenia si au pasapoarte,gata ,urasc romanii si nu-i suporta...As vrea sa afirm faptul ca sunt moldoveanca ,imi iubesc tara ,dar respect si romanii(bineinteles orice padure are uscaturi) care ne-au ajutat mult si ne-au sprijinit cand am avut nevoie,ne-au primit si ne-au educat si trebuie sa acceptam acest fapt. -
#1838 melnik 22 iunie 2011 | 13:40 vados: problema e ca moldovenii vor sa traiasca aparte...."De altfel este foarte uşor de dedus că basarabenii ar fi foarte bucuroşi să scape de independenţă - pentru asta nu e nevoie de sondaje de opinie. Ceea ce separă coeziunea în această problemă este în favoarea cui să ne dezicem de această independenţă. Anume această incertitudine mai menţine Republica Moldova ca stat." ( Oleg Serebrian , Politosfera , editura Cartier , pag.142)
-
#1839 CalinRomania 18 iunie 2011 | 14:42 Iar apoi,conform recensamantului din 2001 (sper sa nu gresesc) tiganii erau "doar" 2,5 % din totalul cetatenilor romani-este adevarat-in crestere in timp ce ungurii au scazut cam cu 1% reprezentand circa 6,8% (iarasi nu imi aduc bine aminte oricum au scazut sub 7% ) din totalul populatiei Romaniei.
-
#1840 CalinRomania 18 iunie 2011 | 14:23 Cu tiganii-e cam dificil sa-mi imaginez o astfel de ipoteza.In primul rand tiganii sunt raspanditi oarecum uniform in Romania.Deci care teritoriu sa devina "autonom" ? Iar apoi Romania este stat "National Unitar" nu unul federal.Nu au ungurii din secuime autonomie si sa aiba tiganii ??? :)))) Si sa-ti mai spun un secret.In orice societate democratica atunci cand se arata la "orizont" un anumit pericol pe care insasi societatea il vede tot mai persistent, fiecare partid politic pentru a-si castiga adepti va pune pe masa Parlamentului problema respectiva incercand sa o combata.De ce crezi ca exista acest scandal cu tiganii din Franta cat si cu noii debarcati tunisieni si libieni in Italia si Franta ??? (de a ajuns Franta sa inchida temporar granita sa cu Italia la Ventimiglia-pentru tunisienii clandestini debarcati in Italia si indreptati catre Franta ?)