Cuhneşti este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bisericani, Cot, Serghieni, Tomeştii Vechi și Cuhneşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1829 de oameni. Satul Cuhnești a fost menționat documentar în anul 1435.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Izvorul poporului nostru
De cind am invatat in scoala, din 1989, timpul cind am trecut de sub "ocupatia" USSR in viata independenta, tin minte foarte bine ca invatam dupa manualele romanesti, inclusiv istoria si literatura ramana. Atunci i-mi parea corect ceia ce spuneau profesorii, independent, vroiau ei asa sa spuna sau nu, metodologia scolara asa le impunea. Erau profesori care se bateau cu pumnu in piept si spuneau ca sunt romani. Erau si cei care taceau. Acum inteleg de ce taceau, nu prea aveau ce face, nu vreu sa discut despre politica dde atunci si metode de propaganda din partea vestului. Dar inteleg si acel lucru ca totusi a avut o mare insemnatate aceasta chestie asupra prismei prin care ma uitam la istoria noastra. Sa spun sincer, eu sunt rus pe jumatate (dupa singe), si acest fapt m-a provocat sa studiez istoria si cultura slavona. M-a surprins un film documentar, in care se vorbea despre fortele armate, unde s-a mentionat despre o structura militara de genul trupelor de frontieră antice. Se numeau asa ostasi "траки" яр оастя се нумя "тракия", вамеший ачештя арэрау хотареле де суд-вест а уней чивилизаций аша нумите ка попоареле сэлбатиче, барбарилор, каре авеау о култура ынтрадевэр енорма, оамень дезволтаць ын тоате сенсуриле, ку о историе фоарте профундэ. Ун пик м-ам абэтут де ла темэ. Оаре ну сунт ачей трачь каре се сокот стрэмоший ноштри? Де че история ромынилор не спуне кэ ачештя сунт трибурь де агрикулторь сау пэсторь, яр сурсе дин история древней Руси говорят о том что это были специально формированные пограничные войска древней Руси на юго-западе (от Кавказа до Карпат), которые защищали родину от нападений вражеских войск с юга? Я начинаю копаться в этом вопросе. Для себя я выявил несколько интересных вещей: в первую очередь - молдованин это человек белокожий со светлыми волосами, еще я нашел в качестве фактов Сантии Даков, которые так-же называются еще и "Веды Перуна", золотые таблички, которые сейчас хранятся в музее в Бухаресте, они написаны оказывается на старославянском! Если прокрутить историю вперед до Воевода Стефана, то оказывается он вел свою документацию на славянском языке, что свидетельствуют его гербовая печать и его сабля (картинки можно найти в интернете, фото печать я себе поставил как аватарку). Еще такая вещь как княжесво, вроде как княжество, кое была молдавия, никак не могла быть независимым государством, а частью, например частью империи. Но в эти времена везде вокруг шел большой бардак, шла христианизация, огнем и мечем, великая смута, империя начала рушится, а влияние запада захватило Карпаты и тянет до сих пор Молдавию за собой. Таки что же получается, мы то имеем славянские корни како святорусы и расены, русичи, дарийцы, харийцы? То есмь кривда что писано? Наш род един, жили давно правдой а ныне не добро есмь. Былина то иная, ведать надобно! |
|
-
#41 Lenuta 04 noiembrie 2011 | 9:35 #7 Cred ca cine accentueaza asta defapt e invers, cine nu are probleme nu cred ca e obsedat de asa chestii :-)
-
#42 razesu 03 noiembrie 2011 | 21:22 ioncoaelung:
chiar daca par micut, am cite ceva destul de lung ;-)
-acum ce sa spun...felicitari! sper ca Lenuta sa te "contacteze".......
http://www.youtube.com/watch?v=YEr8gjSlgRo -
#43 razesu 03 noiembrie 2011 | 21:13 #5
-nu pot ...sint moldovean de la vest de Prut.... -
#44 ioncoaelung 03 noiembrie 2011 | 21:03 #4 Razesu, chiar daca par micut, am cite ceva destul de lung ;-) Iar perversitatea... fiecare si-o inchipuuie in felul sau! Ian spune, chiar si in cirilita nu poti citi? Poate ma scutesti de o treime de lucru? -
#45 razesu 03 noiembrie 2011 | 20:47
Poate i-mi comentezi si ceia ce am scris? M-ar fi foarte placut sa citesc comentarii de la o fetita cu un nume intradevar FRUMOS
-"micule pervers"...incearca sa traduci si pentru moldoveniibnecunoscatori de rusa sau alfabet chirilic....pentru ca exista si de astia...ca mine de exemplu... -
#46 ioncoaelung 03 noiembrie 2011 | 14:08 #2 Lenunuta, eu nu numai dupa frumusete mi-mi ales nickul, si cu sens (doar de inteles nu direct, e doar o metafora) ;-)
Poate i-mi comentezi si ceia ce am scris? M-ar fi foarte placut sa citesc comentarii de la o fetita cu un nume intradevar FRUMOS!
-
#47 Lenuta 02 noiembrie 2011 | 17:45 frumos nume va-ti ales ioncoaelung :-D
-
#48 ioncoaelung 02 noiembrie 2011 | 14:37 Aseara am avut emotii:) Am uitat sa mentionez, ca as dori sa citesc niste ginduri despre aceasta chestie, poate are cineva sa adauge, sau sa contrazica??