12 martie 2024, 15:00 Copiilor views 906
Gata cu ghiozdanele grele pentru școlari. Ce propune Ministerul Educației
12 martie 2024, 15:00 Copiilor views 906

Gata cu ghiozdanele grele pentru școlari. Ce propune Ministerul Educației

Un ghiozdan plin cu manuale, caiete, rechizite nu va putea cîntări mai mult de 10% din masa corporală a elevului.

Ministerul Educației a elaborat un proiect de hotărîre în acest sens – documentul fiind înaintat pentru consultări publice, notează Noi.md cu referire la deschide.

Potrivit autorităților, ghiozdanul greu purtat de elev în fiecare zi este o problemă care preocupă în ultima perioadă părinții, cadrele didactice, medicii și cercetătorii din diverse domenii, fiind realizate tot mai multe studii cu privire la această situație.

„Greutatea excesivă a ghiozdanului este un lucru extrem de neplăcut și incomod pentru majoritatea elevilor, deoarece raportează dureri de spate și un nivel crescut de oboseală, provoacă un disconfort la nivelul gîtului si al umerilor, astfel, creează premise pentru dezvoltarea unor afecțiuni legate de sănătatea corporală și, nu în ultimul rînd, un disconfort psihologic”, precizează MEC.

În acest sens, susțin reprezentanții ministerului, volumul și masa manualelor, caietelor, rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de studii, duse în spate zilnic de elev, trebuie adaptate la capacitățile de efort fizic corespunzătoare vîrstei elevului.

„Pentru o protecție mai bună a spatelui elevului, în special a elevilor din învățămîntul primar si gimnazial, se recomandă folosirea ghiozdanelor ortopedice... Un ghiozdan plin cu manuale, caiete, rechizite etc. nu trebuie sa cîntărească mai mult de 10% din masa corporală a elevului”, se arată în document.

Totodată, autoritățile vor să interzică ghiozdanele de tip troler din cauza poziției pe care trebuie să o adopte elevul: „Ei sînt supuși unei presiuni suplimentare pe coloana vertebrală în momentul în care sînt nevoiți să-l ridice pe bordură sau pe trepte”.

La fel, ar urma să fie interzis rucsacul din pînză, deoarece acesta se poate deforma sub greutatea rechizitelor și pune presiune inegală pe coloana vertebrală.

 

În acest sens, la proiectarea activităților în procesul educațional, cadrele didactice vor respecta prevederile Planul-cadru la disciplinele de studiu și vor pune accent pe manualele, caietele si suplimentele aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru a nu supraîncărca ghiozdanul elevului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ghiozdan , Ministerul Educaţiei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
166 locuitori

Maiovca este un sat din cadrul comunei Ocniţa, raionul Ocniţa. Satul Maiovca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 166 de oameni. Localitatea Maiovca a fost întemeiată în anul 1911 cu denumirea Slobodca Vălcineţ.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.