09 aprilie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 802
Ciobanii devin o raritate în Moldova
09 aprilie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 802

Ciobanii devin o raritate în Moldova

Păstoritul, una dintre cele mai vechi ocupații, este pe cale de dispariție.

O spun chiar crescătorii de oi, care se plîng că le este tot mai greu să găsească persoane care să le pască animalele. Astfel, din lipsă de ciobani, mulți vor să renunțe la oi, notează Noi.md cu referire la tv8.

Pe dealurile din preajma localității Buțeni, Hîncești, l-am surprins pe Valeriu Cnacu, păstor cu experiență, tot el și proprietarul unei stîne mai bine de 10 ani. În fiecare dimineața, scoate în cîmp cele aproape 200 de mioare. O face de nevoie, întrucît în ultimii ani îi este tot mai greu să găsească persoane, care să pască animalele.

Bărbatul se plînge că crescătorii de animale sînt nevoiți să îngrijească de oi mai mult singuri: „M-am săturat singur. Vreau să le vînd. Acum sînt mieii. Cineva trebuie să îi taie, cineva să îi pască”.

În ciuda eforturilor pentru găsirea unui cioban priceput, care să aibă grijă de o turmă de animale... o astfel de meserie este pe cale de dispariție, spune bărbatul: „Dispare din lipsa lucrătorilor. Le plătesc 5 mii de lei”.

Partea bună este că brînză se vinde ca pîinea caldă: „Vin și iau brînză de la stînă. O facem la stînă”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în prezent, în țară, sînt înregistrate peste 410 mii de oi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

profesie , Cioban

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.