19 aprilie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 913
Recensămîntul populației și locuințelor: sondaj sau interogatoriu?
19 aprilie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 913

Recensămîntul populației și locuințelor: sondaj sau interogatoriu?

Săptămîna trecută în țară a început recensămîntul general al populației și locuințelor. Acesta va dura pînă la 7 iulie și va costa aproximativ 329,2 milioane de lei. Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat, dar și din fondurile partenerilor europeni.

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a comunicat deja că în primele trei zile de recensămînt (8-11 aprilie), recenzorii au vizitat circa 65.000 de gospodării, iar la întrebările din chestionar au răspuns 127.000 de persoane. Directorul BNS declară că populația, în general, participă activ la recensămînt, deși procesul a scos la iveală unele dificultăți legate de actualizarea listei clădirilor și locuințelor, refuzul unor recenzori de a-și continua activitatea pe teren (interesant, din ce motiv?) etc.

Experții nu exclud că recensămîntul general-2024 nu va avea succes. Pentru că instituția de profil și autoritățile nu au reușit să facă ceea ce ar fi trebuit să preceadă recensămîntul - munca de informare și sensibilizare a populației. Acesta este un factor foarte important pentru desfășurarea cu succes și calitativă a acestei operațiuni de amploare. Căci, la urma urmei, orice recensămînt este un dialog între stat și societate. Statul, pentru necesitățile sale specifice (colectarea datelor complete despre cine și cum locuiește în țară, condițiile de viață ale cetățenilor, componența națională, nivelul de educație, competențele lingvistice, starea civilă, numărul și starea fondului locativ etc.) pune întrebări, iar cetățenii răspund la ele. Iar aceștia trebuie convinși să răspundă cît mai complet și mai sincer posibil, risipind anumite îngrijorări și temeri (teama de a lăsa recenzorul să intre în casă, teama de a transmite informații unor persoane străine, teama că va fi încălcată confidențialitatea datelor). Mai ales că imediat după desfășurarea recensămîntului de probă în 11 localități din țară în perioada august-octombrie 2023, în cadrul mesei rotunde "Recensămîntul de probă al populației și locuințelor: provocări și soluții", organizată de Biroul Național de Statistică în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație, s-a ajuns la concluzia că este necesară o amplă campanie națională de informare a publicului pentru a asigura succesul recensămîntului general din 2024.

Dar, în schimb, locuitorii țării au fost pur și simplu amenințați cu măsuri punitive, fiind avertizați că refuzul de a participa la recensămîntul general al populației și locuințelor va fi sancționat cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Prin urmare, acum cînd recensămîntul a început deja, mulți cetățeni sînt șocați de conținutul chestionarelor, numindu-le "nu chestionare, ci interogatorii". Iar pe internet circulă îndrumare pentru cetățeni despre ce documente să ceară de la recenzori (și să nu uite să le fotografieze), cum să comunice cu recenzorii și cum să evite să răspundă la anumite întrebări, făcînd referire la încălcarea vieții private.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

recensamint , sondaj , interogatoriu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
231 locuitori

Zloți este o loc.st.c.f. din cadrul comunei Codreni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de oameni. Loc.st.c.f. Zloți a fost înființată în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.