Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
12 februarie 2015, 16:26 Noi, moldovenii views 14164
Interviu cu Emil Ciobu. De ce sîntem „ruşinaţi de cuvîntul moldovean”? (Video)
12 februarie 2015, 16:26 Noi, moldovenii views 14164

Interviu cu Emil Ciobu. De ce sîntem „ruşinaţi de cuvîntul moldovean”? (Video)

Vă propunem să urmăriţi mai jos interviul cu Emil Ciobu, originar din satul Putineşti, Floreşti, doctor în filozofie, conferenţiar universitar la Catedra Relaţii Internaţionale, Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, USM, еx-ambasador în România, еx-consilier al preşedintelui republicii.

Astăzi, în contextul instabilităţii politice din întreaga lume şi din ţara noastră, în special, a exodului populaţiei apte de muncă peste graniţă, Emil Ciobu ne vorbeşte despre necesitatea adoptării unei strategii de dezvoltare a ţării întru prosperarea tuturor, începînd de la definirea intereselor statului Republica Moldova şi a cetăţenilor acesteia, dar mai ales, despre implementarea politicilor şi strategiilor în interesul cetăţeanului de rînd, în scopul asigurării acestuia cu un loc de muncă, condiţii decente de trai, despre elaborarea unei politici de vecinătate sănătoase în interesul statului, rezolvării problemei limbii, inclusiv şi a celei ruse, care e de circulaţie internaţională.

Emil Ciobu susţine că educarea tinerilor trebuie să pornească de la studierea „istoriei propriei ţări, căci Republica Moldova e unica ţară din lume care studiază istoria ţării vecine" şi în primul rînd de la educarea patriotismului, căci nu e normal să fim „ruşinaţi de faptul că sîntem moldoveni". O altă recomandare importantă a Dlui e să studiem şi să analizăm mai profund lucrurile, să nu ne lăsăm influențați de nimeni, atunci cînd e vorba de interesul nostru naţional.

Din interviu veţi mai afla părerea domniei sale despre: unirea cu România, relaţiile cu Rusia, problema Transnistriei, hotărîrea Curţii Constituţionale referitor la limba vorbită în RM, dar şi de ce „vrem să fim robi", cît şi despre propaganda care uneşte şi dezbină în scopuri politice. Pune şi Dlui o întrebare societăţii civile: în interesul cui nu se fac publice datele ultimului recensămînt?

Aflaţi detaliile din interviu.

Cuvinte cheie:

moldovenii , limba , video

Comentarii

 (2)
  • #2 Tatiana Răspunde Citează selecţia
    Да уж постарались румынские унионисты у молдавской молодежи убить чувство гордости за свою нацию, продала беспамятная молодежь свое первородство за миску чечевичной похлебки.
  • #1 Tudor Răspunde Citează selecţia
    Tov.Ciobu suntem de o virsta.Neam crescut in perioada razboiului,impuscarilor si deportarilor efectuate de rigimul RUS.Cine a organizat foametea,al doilea val al deportarilor si ect.?De ce nu spui ca limba romana= moldoveneasca=olteana=ardeleana=vrince.
    ignorezi Academicianii, coligi de ai tai,stimatii OSADCENCO siDIMITRUI  .De ce nu spui ROLUL RUSUEI in distrugerea Moldovei?      Si tu am facut studiile in Rusia ,am fost im multe tari.am vazut multe si imi pare rau ca avem asa oameni ca CIOBU-MANCURT. 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1753
Populația:
7900 locuitori

Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.