Mergi spre compartimentul: Istoria
12 decembrie 2016, 11:15 Istoria views 36349
Încă un nume de soldat sovietic stabilit de prospectorii moldoveni (Foto)
12 decembrie 2016, 11:15 Istoria views 36349

Încă un nume de soldat sovietic stabilit de prospectorii moldoveni (Foto)

În ajunul Zilei Ostașului Necunoscut prospectorii moldoveni au stabilit încă un nume de soldat sovietic, care a murit în luptele pentru eliberarea Moldovei de fascism.

În toamna anului 2015, în raionul satului Calfa din raionul Anenii Noi, prospectorii Clubului Istorico-patriotic Rus și cei ai detașamentului de căutare "August", au descoperit morminte militare din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care nu au fost luate la evidență. Pe parcursul lucrărilor au fost găsite rămășițele unui soldat sovietic, căzut și îngropat în grabă direct pe pozițiile de luptă, în tranșee. Printre lucrurile personale ale soldatului căutătorii au găsit oala pentru mîncare, înnegrită de vreme cu inițiale abia vizibile pe ea. Nenumăratele încercări de a stabili conform lor numele eroului căzut nu au dat rezultate. În primăvara anului 2016, în ajunul Zilei Victoriei, rămășițele soldatului au fost înhumate cu onoruri militare și în conformitate cu tradiția ortodoxă la Cimitirul Militar al Complexului Memorial „Capul de pod Șerpeni". La sfîrșitul lunii noiembrie, pe parcursul operațiunilor de căutare în arhiva electronică a Ministerul Apărării al Federației Ruse, prospectorii au reușit, în sfîrșit, să găsească o coincidență cu inițialele găsite pe oala soldățească, cu numele unuia dintre soldații Armatei Roșii. Acesta s-a dovedit a fi pușcașul Regimentului al 214-lea Gardă Pușcași al Diviziei a 73-ea, Fiodor Lojkin, originar din regiunea Voronej. Soldatul a fost ucis în luptă la 30 aprilie 1944, la capul de pod dintre satele Calfa și Gura Bîcului, unde au și fost găsite rămășițele sale.

Este simbolic faptul că posibila dezlegare a încă unui mister al Marelui Războiu pentru Apărarea Patriei le-a reușit prospectorilor în ajunul Zilei Ostașului Necunoscut o dată memorabilă, stabilită în onoarea tuturor apărătorilor necunoscuți ai Patriei. A fost nevoie de mai mult de un an pentru ca să-i fie întors numele eroului căzut. Acum, prospectorii pregătesc o solicitare, pe care o vor trimite în regiunea Voronej, în speranța de a-i găsi familia lui Fiodor Lojkin, ca să-i invite în Moldova, pentru eliberarea căreia tatăl lor, bunicul, străbunicul și-a dat viața. Acum, numele lui este cunoscut, iar fapta lui eroică este nemuritoare.

Cuvinte cheie:

istoria , militari , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.