Mergi spre compartimentul: Istoria
14 martie 2015, 12:52 Istoria views 18460
14 martie 2015, 12:52 Istoria views 18460

Potrivit unui manuscris antic Isus obişnuia să-şi schimbe forma

Un manuscris de acum 1.200 de ani descoperit în Egipt, scris în limba coptă şi descifrat recent vorbeşte despre despre viaţa şi crucificarea lui Isus într-un mod foarte diferit de cel în care descrie Biblia aceste evenimente, scrie Live Science.

Potrivit manuscrisului, Iuda l-a sărutat pe Isus pentru a putea fi mai uşor identificat de către romani pentru că acesta "obişnuia să-şi schimba forma". În plus, arestarea lui Isus a avut loc într-o zi de marţi, nu joi, cum este considerat în tradiţia creştină.

Însă cea mai uluitoare informaţie este legată de relaţia dintre Isus şi Pilat din Pont, guvernatorul roman, cel care l-a condamnat la moarte. Textul antic spune că Pilat l-a invitat pe Isus la masă, iar în final i-a spus că este gata să-şi sacrifice propriul fiu că sa-I salveze viata: "Iată, a venit noaptea, ridica-Te şi pleacă, iar dimineaţa cînd voi fi acuzat din cauza Ta, le voi da pe unicul meu fiu, ca să-l omoare în locul tău".

Isus i-a răspuns: "O, Pilat, eşti demn de o mare slavă, pentru că te-ai oferit să mă ajuţi". Apoi, Mîntuitorul i-a arătat că, dacă vrea să scape, poate face acest lucru foarte usor, schimbîndu-şi forma sau dispărînd.

"Pilat s-a uitat la Isus şi, iata, El a dispărut. Nu l-a putut vedea mult timp".

Manuscrisul coptic a fost descoperit în 1910 în manastirea Sfîntul Mihail, lîngă oaza Fayum, în deşertul egiptean şi a fost cumparat de americanul J.P. Morgan şi donat ulterior muzeului care îi poartă numele.

Cuvinte cheie:

istoria , descoperire , religie , Iisus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
271 locuitori

Rediul de Jos este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 271 de oameni. Satul Rediul de Jos a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.