Mergi spre compartimentul: Istoria
03 mai 2013, 12:38 Istoria views 11663
03 mai 2013, 12:38 Istoria views 11663

Oficialii români reîncep negocierile pentru recuperarea Tezaurului de la Moscova


Foto: media.rtv.net

Autoritățile române reîncep în toamnă negocierile cu Kremlinul pentru repatrierea tezaurului României din Rusia.

Vorbim de peste 90 de tone de aur pe care niciun oficial de la București nu le-a mai văzut de peste 100 de ani, de cînd au fost trimise cu trenul la Moscova, pentru a nu fi confiscate de nemți, relatează stirileprotv.ro.

430.000 de euro - atît valorează un lingou astăzi. Banca Națională are sute de astfel de lingouri. Le ține în tezaur, probabil cea mai sigură încăpere din toată România. Se află la 5-10 metri în subteran, sub clădirea BNR. Iar ușile de la intrarea în tezaur sînt groase, din metal și au fost proiectate de nemții de la Panzer, cei care făceau pe vremuri tancuri pentru armata germană.

Lingourile, monedele si bijuteriile prezentate pentru prima oară în public nu sînt însa cele din Rusia, ci din tezaurul BNR de la București.

În acest moment Banca Națională are o rezervă de 103,7 tone de aur în seifurile sale. Include lingouri de aur de la Baia Mare, dar și din Elveția, Rusia, dar și Statele Unite ale Americi. În plus, de la ruși trebuie recuperate, dacă se va reuși vreodată, încă circa 90 de tone.

Lingourile, monedele, bijuteriile reginei Maria, sute de tablouri de Grigorescu și multe alte bunuri valoroase au părăsit România în două etape: decembrie 1916 și august 1917. Au fost transportate de la București la Iași iar de acolo, cu trenul, la Moscova.

Inițal, o variantă ar fi fost trimiterea lor Londra, dar oficiali de la vremea respectivă au considerat că transportul pe mare către Maria Britanie ar fi fost mai periculos decat depozitarea în seifurile Kremlinului.

Șeful BNR Mugur Isărescu spune că are în arhivă documentele originale de la acea vreme care dovedesc că rușii au sa ne dea înapoi aur peste 3 miliarde de euro.

Mugur Isarescu: "Guvernul sovietelor își asumă răspunderea de a conserva acest fond și de a-l remite în numele poporului român. Asta e și documentul pe baza căruia comuniștii români au solicitat în cîteva rînduri restituirea tezaurului".

Pînă acum, rușii au returnat României din tezaurul de la Moscova doar 33 de kilograme de aur și 122 de lucrări pictate de Grigorescu. In 1956 s-a recuperat și vestita cloșcă cu pui de aur.

Cuvinte cheie:

Romania , Rusia , tezaur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.