Mergi spre compartimentul: Istoria
30 septembrie 2023, 14:00 Istoria views 1837
Statuie neobișnuită, descoperită la Cobani
30 septembrie 2023, 14:00 Istoria views 1837

Statuie neobișnuită, descoperită la Cobani

Agenţia Naţională Arheologică (ANA) a anunţat astăzi despre prima statuetă descoperită în așezarea cucuteniană de la CobaniGlodeni.

Potrivit Agenţiei, prima figurină antropomorfă de lut ars din așezarea Cucuteni A de la Cobani-Pe Stîncuță a fost găsită în pămîntul excavat și adunat grămadă în capătul de nord al sitului înaintea intervenței arheologilor instituției, transmite moldpres.md

„Piesa a fost lucrată din pastă relativ fină, cu șamotă măruntă în compoziție, și arsă oxidant, căpătînd o culoare roșiatică-roz. Pe alocuri se păstrează urme de vopsea roșie, aplicată după arderea obiectului. Statueta este fragmentară, lipsind capul, partea superioară a corpului și extremitățile picioarelor. S-a putut însă lesne stabili că este vorba de o figurină antropomorfă feminină în poziție șezîndă, avînd șoldurile ample și zona feselor mult accentuată. Picioarele sînt unite, delimitate clar printr-o șănțuire. Pe toată suprafața piesa prezintă un decor geometric incizat, iar în partea anterioară și un șir de mici împunsături, dispuse vertical”, explică ANA.

În opinia specialiștilor, statuetele antropomorfe reprezintă cea mai interesantă categorie de artefacte realizate de purtătorii culturii eneolitice Cucuteni-Tripolie. „Descoperite în mai toate așezările acestui vast și spectaculos complex cultural, statuetele antropomorfe ar înfățișa zeități, în special Marea Zeiță în diferite ipostaze”, rezumă sursa citată.

Satul Cobani din raionul Glodeni este localitatea cu cea mai timpurie atestare documentară de pe teritoriul Republicii Moldova. Prima menționare oficială a satului apare în iunie 1374.

img23007580

img23007580

img23007580

 

Cuvinte cheie:

descoperire , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Dişcova este un sat din cadrul comunei Puţintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1002 oameni. Satul Dișcova a fost menționat documentar în anul 1582.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.