Mergi spre compartimentul: Cultura
29 aprilie 2014, 10:31 Cultura views 8456
În zona Casei-muzeu „A. Donici” va fi creată o infrastructură turistică extinsă
Foto: moldpres.md
29 aprilie 2014, 10:31 Cultura views 8456

În zona Casei-muzeu „A. Donici” va fi creată o infrastructură turistică extinsă

Proiectul „Sporirea atractivităţii turistice a zonei Centru prin consolidarea patrimoniului existent" a fost lansat ieri la Casa-muzeu „Alexandru Donici" din raionul Orhei. Valoarea programului este de 5 milioane 639 mii de lei şi va fi implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), transmite MOLDPRES.

În urma implementării acestui proiect vor fi amenajate opt localităţi atractive din punct de vedere turistic, cinci muzee ca obiective turistice renovate, trei parcuri, zone verzi create în localităţile beneficiare, 30 de popasuri turistice, precum şi 5300 metri pătraţi de trotuare pavate.

În cadrul evenimentului de lansare a fost încheiat Acordul de parteneriat între ADR Centru, aplicant (Primăria comunei Donici) şi partenerii proiectului: Consiliul raional Orhei, primăriile oraşului Orhei, satelor Cucuruzeni (Orhei), Codreanca (Străşeni), Sărătenii-Vechi (Teleneşti).

Casa-muzeu se găseşte într-o zonă pitoreasca de codru, în satul Donici, unde s-a născut fabulistul Alexandru Donici (1806-1865), clasic al literaturii. Din anul 1976 în conacul familiei Donici funcţionează un muzeu în care sînt expuse piese ce reflectă viaţa şi activitatea autorului. Clădirea este situată în mijlocul unui parc mic, iar în preajmă se află o biserică stilizată a familiei Donici ridicată de tatăl scriitorului, morminte de familie, precum şi izvorul Stîncă, amenajat de familia lui Dimitrie şi a Elenei Donici.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

scriitor , moldovenii , muzeu , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1307 locuitori

Rujniţa este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Satul Rujniţa este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Ocniţa şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1307 oameni. Prima menţiune documentară a Rujniţei datează din 5 decembrie 1576. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.