Mergi spre compartimentul: Cultura
05 mai 2014, 12:42 Cultura views 8481
05 mai 2014, 12:42 Cultura views 8481

La Chişinău a fost inaugurată o expoziţie dedicată lui Nicolae Milescu-Spătarul


Foto: wikipedia.org

La Rondul de lîngă Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din capitală a fost vernisată ieri expoziţia "Spătarul Nicolae Milescu - primul enciclopedist moldovean", comunică MOLDPRES.

Expoziţia a fost organizată de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni de la Bucureşti, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Primăria capitalei.

Solicitat de agenţie, academicianul Mihai Cimpoi a spus că Nicolae Milescu-Spătarul a fost o personalitate de excepţie a culturii noastre enciclopedice, un mare renascentist.

"A fost dascălul lui Petru cel Mare, căruia i-a scris primele cărţi. Ne bucurăm că portretul primului enciclopedist moldovean a fost descoperit recent într-un muzeu din Anglia", pînă acum noi avînd doar nişte desene imaginare executate de către Isai Cîrmu şi Leonid Grigoraşenco", a mai remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

La rîndul său, poetul şi deputatul Ion Hadârcă l-a caracterizat pe Nicolae Milescu-Spătarul drept un rege al spiritului, iar directorul Institutului Cultural Român "M. Eminescu" la Chişinău Valeriu Matei a menţionat că prin această expoziţie s-a încercat a cuprinde toate jaloanele vieţii şi activităţii marelui cărturar, traducător, etnograf, călător şi diplomat.

Născut în 1636 la Zlătăreşti, Vaslui, Nicolae Milescu-Spătarul a scris 43 de lucrări importante, care vor fi reeditate la Chişinău într-un volum enciclopedic. A cunoscut 14 limbi şi a scris în 5 limbi. A decedat în 1708 la Moscova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

cronicari , Moldova , Chisinau , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
591 locuitori

Pepenii Noi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Pepenii Noi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 591 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.