Mergi spre compartimentul: Cultura
18 noiembrie 2015, 14:30 Cultura views 6507
Expoziţia de caligrafie a fost inaugurată la Biblioteca Naţională
18 noiembrie 2015, 14:30 Cultura views 6507

Expoziţia de caligrafie a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

Raisa Melnic, şefa Direcţiei Programe culturale a instituției a menționat la vernisare că "arta caligrafică executată manual se pierde odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, dar ea trebuie susţinută şi promovată. Caligrafia este foarte importantă în activitatea editorială. Această artă a apărut încă în Egiptul Antic, atunci se făceau inscripţii pe stînci. La cărţile vechi şi rare fiecare compartiment începe cu o literă scrisă caligrafic de mînă", a spus Raisa Melnic.

Artistul plastic Valentin Bologa, unul dintre autorii lucrărilor a precizat că a realizat un portret de-al lui Mihai Eminescu, pe care sînt încrustate versuri ale marelui poet. "Vreau să promovez arta caligrafică, dar şi să îndemn vizitatorii să citească sau să recitească opera lui Mihai Eminescu. Eu personal am citit integral creaţiile eminesciene de două ori, şi de fiecare dată am descoperit ceva nou", a adăugat Valentin Bologa. Artistul a mai adus la expoziţie versuri scrise caligrafic, pe care le-au compus Grigore Vieru şi Serghei Esenin, dar şi proverbe româneşti, hieroglife japoneze, care simbolizează cuvintele "bucurie", "Valentin".

La rîndul său, plasticianul Valeriu Herţa a afirmat că "fără caligrafie nu există o carte frumoasă, iar fără o carte frumoasă nu există cultură". Herţa a spus că în prezent în ţară avem puţini artişti plastici, care practică caligrafia. "E vorba de Alexei Colîbneac, Roman Coţiuba. Alexandru Macovei a emigrat în SUA, iar Isaia Cîrmu, Grigore Bosenco şi Ilia Bogdesco au decedat, din păcate", a subliniat Valeriu Herţa. Potrivit sursei citate, în a doua jumătate a lunii decembrie la Facultatea de arte plastice şi design a Universităţii Pedagogice "Ion Creangă" va fi inaugurată o expoziţie, la care vor participa artişti-caligrafi începători şi profesionişti din toată ţara.

Expoziţia de caligrafie a artiştilor plastici Valentin Bologa şi Valeriu Herţa va fi deschisă la Biblioteca Naţională pînă pe 20 decembrie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , biblioteca , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1973
Populația:
3872 locuitori

Cantemir este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cantemir. Amplasat pe un podiş din sudul republicii, în preajma rîului Prut, este situat la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului constituie 3872 de locuitori. Oraşul Cantemir, populat cu preponderenţă de muncitorii fabricii de conserve „Prut”, pusă în funcţiune în 1967, primeşte statut de unitate administrativă la 6 aprilie 1973.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.