Mergi spre compartimentul: Cultura
19 noiembrie 2015, 11:22 Cultura views 6134
La Biblioteca Naţională a fost inaugurată expoziţia „Personalităţi sorocene”
19 noiembrie 2015, 11:22 Cultura views 6134

La Biblioteca Naţională a fost inaugurată expoziţia „Personalităţi sorocene”

La Biblioteca Naţională a R. Moldova a fost inaugurată astăzi expoziţia „Personalităţi sorocene". Evenimentul face parte din proiectul „Pantheonul GALEX" al instituţiei-gazdă (feţe şi figuri ale culturii naţionale), episodul 2, primul a fost cel al personalităţilor din raionul Ungheni.

Expoziţia cuprinde 400 de piese - cărţi, CD-uri, reproduceri, tablouri etc.

Solicitat de MOLDPRES, moderatorul manifestării, scriitorul Iurie Colesnic a menţionat că expoziţia prezintă doar un grupaj din spectrul enorm cultural, artistic şi ştiinţific, pe care-l posedă raionul Soroca.

„Este un raion care a înregistrat realizări certe în diverse domenii. Peste 400 de personalităţi fac cinste meleagului sorocean, acestea fiind cunoscute în ţară şi departe de hotarele ei", a accentuat Iurie Colesnic.

Potrivit şefei Direcţiei Programe culturale a BNRM, Raisa Melnic, în cadrul expoziţiei n-au încăput mai multe documente despre personalităţi din domeniul ştiinţei, învăţămîntului public, medicinei etc. „Ne-am limitat la scriitori şi oameni de cultură. Astfel, pe 3 decembrie vom inaugura o expoziţie despre sorocenii care s-au afirmat dincolo de hotarele Republicii Moldova", a subliniat Raisa Melnic.

Pe marginea expoziţiei s-au pronunţat scriitorii Vitalie Răileanu, Nina Slutu-Soroceanu, Claudia Slutu, compozitoarea Daria Radu, şeful Secţiei raionale de cultură, Grigore Bucătaru, pictoriţa Elvira Cemortan-Voloşin, savantul istoric Demir Dragnev, criticul de artă Eleonora Sîtnic, alte persoane originare din raionul Soroca.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 1 decembrie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

biblioteca , expoziție , personalitati , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
219 locuitori

Cociulia Nouă este un sat din cadrul comunei Băiuş, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 219 oameni. Satul Cociulia Nouă a fost înființat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.