Mergi spre compartimentul: Cultura
19 ianuarie 2016, 11:20 Cultura views 5015
Istoria ansamblului „Hora” va fi lansată la concertul jubiliar al acestuia
19 ianuarie 2016, 11:20 Cultura views 5015

Istoria ansamblului „Hora” va fi lansată la concertul jubiliar al acestuia

Ansamblul Folcloric „Hora", cunoscut și sub numele „Alunelul", își va sărbători vîrsta jubiliară de 50 de ani printr-un concert de zile mari, alături de Orchestra de Muzică Populară „Folclor" pe 21 ianuarie curent.

La concert vor fi prezenți artiștii cu a căror contribuție a fost format Ansamblul, aceștia avînd astăzi vîrsta de peste 60 de ani. Printre ei se numără Ștefan Onofrei, Doina Lazurcă, Vasile Șoimaru și mulți alții. La eveniment va avea loc lansarea unui album monografic despre membrii ansamblului.

În cadrul programului vor evolua soliști care au cîntat în orchestra alături de care activa Ansamblul „Hora": Vasile Iovu, Maria Sarabaș, Anișoara Prisăcaru. La fel, vor cînta soliștii Orchestrei „Folclor" Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Sorin Zberea, Diamanta Paterău, Andrei Bivol.

Concertul va avea loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", începînd cu ora 18.00.

Ansamblul de dansuri populare „Hora" a fost fondat de către Ion Bazatin (1939-2003) în anul 1965. Inițial, Ion Bazatin însușise meseria de tîmplar, ușile și ferestrele de la casa părintească, care mai există și astăzi, au fost confecționate de el. Concomitent, maestrul activa la Casa de Cultură din Cimișlia, apoi și-a urmat studiile în arta dansului la Chișinău. După finalizarea acestora, Ion Bazatin a condus ansamblul de dansuri „Codru" de la Orhei.

După cîțiva ani, Ion Bazatin a revenit la Chișinău, unde a fondat ansamblul „Alunelul", însă la scurt timp coregraful a fost nevoit să-l redenumească „Hora", așa cum este cunoscut și pînă în prezent. Încă de la momentul fondării și pînă în prezent, „Hora" încearcă să-și păstreze componența, cel mai în vîrstă dansator avînd 69 de ani.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

concert , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
717 locuitori

Stohnaia este un sat în componența orașului Rezina, raionul Rezina. Amplasat pe malul drept al rîului Nistru, satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Rezina și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 717 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.