Mergi spre compartimentul: Cultura
25 aprilie 2016, 10:30 Cultura views 6788
Expoziţie aniversară a pictoriţei Eleonora Romanescu (Foto)
25 aprilie 2016, 10:30 Cultura views 6788

Expoziţie aniversară a pictoriţei Eleonora Romanescu (Foto)

La Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi" a avut loc vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic Eleonora Romanescu, deţinătoare a "Ordinului Republicii", laureată a Premiului Naţional, la 90 de ani de la naştere.

Expoziţia cuprinde 128 de lucrări, realizate de pictoriţă de-a lungul anilor.

La eveniment au participat preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, ministrul Culturii, Monica Babuc, artişti plastici, scriitori, ziarişti, admiratori ai artelor plastice.

Solicitată de MOLDPRES, Eleonora Romanescu a menţionat că este nespus de bucuroasă de faptul că vernisajul expoziţiei aniversare are loc primăvara, în preajma Sfintelor sărbători de Paşti. „Am expus aici lucrări din anii '50 pînă în prezent, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi din cea personală", a precizat sărbătorita.

În alocuțiunea sa preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu a subliniat că pictoriţa Eleonora Romanescu este apreciată pe toate meridianele globului. „Este un geniu al culorilor. Culorile pînzelor sale ne fac să vedem ţara noastră în toată frumuseţea ei. Eleonora Romanescu este parte componentă a patrimoniului cultural al Republicii Moldova", a constatat Vladimir Hotineanu.

Ministrul Culturii Monica Babuc a accentuat că este nespus de fericită că în timpul mandatului său Eleonora Romanescu a fost distinsă cu Premiul Naţional. „La această aniversare, ea merită să-i oferim toată dragostea poporului", a remarcat Monica Babuc.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, protagonista evenimentului este o personalitate, care a participat la modelarea procesului creator în R. Moldova.

La rîndul său, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă a afirmat că Eleonora Romanescu are un discurs plastic inconfundabil. „Cunoaşte toate secretele armoniilor cromatice, tradiţiile artei populare. De-a lungul anilor, a instruit mai multe generaţii de pictori", a subliniat Ghenadie Jalbă.

Eleonora Romanescu s-a născut la 26 aprilie anul 1926 la Leuşeni, judeţul Orhei. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin" (astăzi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală") din Chişinău şi cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova. A avut mai multe expoziţii în ţară şi peste hotare. În 1996 a fost distinsă cu "Ordinul Republicii", iar în 2013 – cu Premiul Naţional.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 9 mai.

Reamintim că informații exhaustive despre Istoria artelor plasticeGenurile artelor plasticePictori,Instituții de artăAsociații și colective de creație pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

arta , artist , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
769 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.