Mergi spre compartimentul: Cultura
21 mai 2016, 15:00 Cultura views 6853
Parc de distracții, în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală
21 mai 2016, 15:00 Cultura views 6853

Parc de distracții, în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

Cu ocazia Nopții Muzeelor, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală se va organiza un adevărat parc de distracții, scrie ZUGO.

În curtea muzeului, este amplasat un scrânciob inedit, care s-a păstrat de la sătenii inventivi și care a fost dăruit instituției pentru ca ceilalți să reușească să reînvie trecutul.

Buneii și străbuneii se adunau în ajun de sărbătorile pascale pentru a instala fabulosul scrânciob, astfel încât timp de câteva săptămâni sătenii în fiecare duminică aveau propriul parc de distracții în mahala.

„Pe vremuri în fiecare sat, orice mahala își avea scrânciobul său, acesta era pus în funcțiune, mai ales, de Paști și îl învârteau în fiecare duminică până la Duminica Mare. Sunt scrâncioburi care se învârtesc pe verticală, având câte patru scăunele pentru 8 oameni, pe când alte scrâncioburi care se învârtesc pe orizontală au și mai multe scaune. Scrânciobul a fost adus în 2002 de către cetățeni din satul Lozova, care s-au gândit să-l dăruiască muzeului, pentru ca și ceilalți să vadă ce au putut să inventeze cândva sătenii", a dezvăluit Varvara Buzilă, directorul adjunct al Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, pentru ZUGO.

De menționat că, de Noaptea Muzeelor, 21 mai, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată și o expoziție nemaipomenită cu genericul „Aventură în lumea fotografiei sec. XIX-XX". Totodată, programul festivităților care vor avea loc în toate muzeele din capitală în această sâmbătă poate fi urmărit aici.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

muzeu , distractii , Noaptea muzeelor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.