Mergi spre compartimentul: Cultura
27 mai 2016, 14:45 Cultura views 5519
Vernisajul Vinului: Zeci de producători moldoveni şi-au lăudat produsele
27 mai 2016, 14:45 Cultura views 5519

Vernisajul Vinului: Zeci de producători moldoveni şi-au lăudat produsele

Pentru mulţi vinul este artă, nu beţie. Peste 30 de producători autohtoni şi-au expus, cele mai bune vinuri la cea de-a zecea ediţie a "Vernisajului Vinului".

Vizitatorii ediţiei jubiliare a Vernisajului Vinului au putut degusta 32 de soiuri noi de vin și peste 200 de vinuri selecte albe și rosé. Producătorii susţin că unele soiuri încă nu au apărut pe rafturile magazinelor.

"Este Pinot Grigio. Pentru prima oară producem aşa soi de vin. Este de pe plantaţiile proprii şi e vin deosebit pentru perioada de vară", a spus Sorin Maslo, managerul unei companii vinicole.

"Sîntem unicii producători de acest vin. Sîntem unicii care avem aşa plantaţii de soiul Albarino. Un vin bun", a spus Tatiana Croitoru, directorul unei companii vinicole.

"Avem cuplaje interesante de Feteasca Regală cu Risley. Avem un Traminer cu Sauvignon blanc. Avem un rose deosebit din Merlot cu Cabernet Sauvignon", a spus Ludmila Gogu, directorul unei companii vinicole.

La eveniment a fost prezent şi premierul Pavel Filip: "În vinul nostru moldovenesc este toată dreptatea care vorbeşte despre capacitatea moldovenilor să cultive şi să crească viţa-de-vie. Aţi reuşit să dezvoltaţi o industrie şi aţi ridicat-o la cele mai înalte standarde de calitate."

"Vinul nostru întra-devăr este apreciat la nivel internaţional. Creşterea exporturilor în Uniunea Europeană faţă de anul trecut este de 33 la sută faţă de 2014. Am avut creştere şi în alte ţări ale lumii, cu 23 la sută", a precizat Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Vinului.

Reprezentanţii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională spun că asemenea evenimente promovează vinurile autohtone atît în ţară, cît şi peste hotare.

"În premieră am găsit aici vinurile cu indicaţie geografică protejată ceea ce este o noutate pentru Moldova, o premieră. Ne dorim foarte mult ca vinul să devină un hit al vînzărilor şi în sezonul de vară", a spus Diana Lazăr, vicedirectorul proiectului de competitivitate USAID Moldova.

Vernisajul Vinului este un eveniment dedicat promovării și consumului vinului de calitate în Moldova. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de două ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

vin , produse moldovenesti , degustare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.