Mergi spre compartimentul: Cultura
06 iunie 2016, 16:00 Cultura views 7508
iProsop - cultura, tradiții, voie bună și mulți oameni frumoși! (Foto)
06 iunie 2016, 16:00 Cultura views 7508

iProsop - cultura, tradiții, voie bună și mulți oameni frumoși! (Foto)

La data de 05 iunie 2016, în satul Selemet, raionul Cimişlia s-a desfăşurat cea de-a II–a ediţie a Festivalului iProsop, eveniment dedicat tradiţiei prosopului ţesut manual şi oportunităţilor antreprenoriale de promovare a culturii.

Festivalul a reunit cca 50 de meşteri populari şi a avut drept scop promovarea textilelor ţesute şi croşetate din diferite localităţi ale Republicii Moldova, în special a fost pus în valoare prosopul de la Selemet, în diversitatea funcţiilor şi tipurilor de prosoape ţesute mai demult în localitate şi care au fost păstrate în colecţiile muzeului din sat şi în primul rând în familii, fiind transmise din generaţie în generaţie. Componenta artistică a Festivalului a fost dedicată, de asemenea, prosopului. Formaţia folclorică "Coloniţa" din satul Selemet a prezentat o secvenţă înscenată referitoare la tradiţiile în care este prezentat prosopul, iar formaţia "Vălenăşiţele" din s. Văleni, r. Cahul a adus în scenă obiceiul "Ghilitul prosoapelor".

În ediţia din acest an, organizatorii şi-au propus să expună o diversitate de podoabe artizanale, inclusiv ale grupurilor etnice specifice zonei de sud – „Podoabele Sudului". Localităţile au amenajat expoziţii de prosoape, cele mai reprezentative au fost menţionate cu diplome: colecţiile de prosoape a familiei Prodius Pavel şi Maria din Selemet; prosoapele din colecţia particulară a domnului Ilie Fabian din satul Colibaşi, r-nul Cahul; colecţiile Muzeului de etnografie din Corcmaz, Ştefan-Vodă.

La fel, evenimentul a cuprins o prezentare a colecţiilor de modă „Tradiţie în detalii" inspirată de prosopul tradiţional moldovenesc, o abstracţie modernă a exprimării tradiţionale în vestimentaţia pret-a-porter .

Sărbătoarea a întrunit mai multe compartimente, pentru a valorifica portul popular, gastronomia etnică de la sud, folclorul, dar şi stilul de viaţă rural. Dansurile şi muzica tradiţională a formaţiilor din satul Tomai, Ceadîr-Lunga, "Ivuşca", r-nul Basarabeasca, din Crihana Veche, Cahul etc., alături de interpreţi consacraţi precum Ioana Căpraru, Vlăduţ Pascu din Buzău, Otilia Floricica Harangus, Câmpina, Ploieşti, Stela Botez a făcut participanţii la festival să danseze hore şi sârbe străbune.

Un moment aparte l-au constituit prezentările referitoare la prosopul moldovenesc în contemporaneitate şi documentarea ştiinţifică a colecţiile de prosoape, oferite de către specialiştii muzeografi, doamnele Maria Ciocanu şi Raisa Tabuică, de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istoria Naturală din Chişinău. Este muzeul cu cea mai veche şi bogată expoziţie de prosoape şi alte textile tradiţionale din ţară.

Menţionăm că Festivalul iProsop este organizat de către Primăria satului Selemet şi Asociaţia Obştească Familii Migrante, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Cuvinte cheie:

eveniment , cultura , iProsop

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1464
Populația:
4293 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elenovca, Briceva și Tîrnova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 204 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4293 de oameni. Satul Tîrnova a fost menționat documentar în anul 1464.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.