Mergi spre compartimentul: Cultura
09 iunie 2016, 12:20 Cultura views 8123
Sculptura artistului moldovean cucerește Europa (Foto)
09 iunie 2016, 12:20 Cultura views 8123

Sculptura artistului moldovean cucerește Europa (Foto)

Artistul moldovean Pavel Brăila, de la mijlocul anilor 1990, a participat la o multitudine expoziţii şi festivaluri internaţionale de artă și film, unde a expus numeroase instalații, fotografii şi spectacole.

Pentru prima dată, faimoasa casă de licitații Sotheby's din Londra a acceptat spre vânzare o lucrare a unui artist moldovean. Este vorba de sculptura neon „Want" a lui Pavel Brăila (2008), inclusă în edițiile anterioare ale cataloagelor precum „Arta Contemporană din Europa de Est" (2010). Deocamdată este unicul artist din țara noastră care participă la o licitație globală de așa nivel.

Sotheby's este o afacere la nivel mondial de artă inovatoare. Organizând licitații încă din anul 1744, astăzi Sotheby's este un proiect cu renume, oferind clienților oportunități extraordinare de a procura opere de artă din toate colțurile lumii.

Odată cu includerea în licitație a sculpturii, cei de la Sotheby's au realizat și un interviu cu artistul moldovean. Aceștia au scris că operele lui Pavel Brăila reprezintă un exemplu elocvent al evoluției artei contemporane din Moldova și o mare parte din producția sa se concentrează asupra problemelor legate de identitatea națională a țării sale de origine și a locului ei în Europa.

Pavel Brăila s-a născut la Chişinău în anul 1971 și în prezent locuieşte în Berlin şi Chişinău. A intrat cu lucrarea Shoes for Europe [Încălțări pentru Europa] în selecția oficială a documenta 11. A mai expus, printre altele, la Neue National galerie, Berlin (2007), MUMOK Viena (2006), MIT List Visual Arts Center, Cambridge, Mass. (2005), Generali Foundation, Viena (2004), Bienala Periferic 6, Iași (2003), etc.

 

Sursa: madein.md

Cuvinte cheie:

sculptor , artist , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
856 locuitori

Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.