Mergi spre compartimentul: Cultura
11 februarie 2022, 16:30 Cultura views 2637
Pe fațada Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice va apărea o placă memorială
11 februarie 2022, 16:30 Cultura views 2637

Pe fațada Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice va apărea o placă memorială

Pe frontispiciul clădirii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, din str. A. Mateevici, 111, va fi instalată o placă memorială a ilustrului actor și regizor, Veniamin Apostol. O decizie în acest sens a fost aprobată joi de Consiliul Municipal Chișinău.

Veniamin Apostol a activat la teatrele „A. S. Pușkin" (actualmente teatrul M. Eminescu"), Teatrul „A. Cehov" din Chișinău. Potrivit criticilor, artistul a adus în regia națională un suflu nou, promovînd o factură poetico-psihologică a artei teatrale, descătușarea totală a actorului, jocul firesc, bogat, expresiv.

Pentru rolurile jucate și spectacolele montate, artistul s-a bucurat de aprecierea publicului și s-a învrednicit de diverse titluri și medalii: Maestru Emerit al Artei, 1982, Artist al Poporului din RSSM, 1989, Ordinul Republicii 1996, laureat al Premiului de Stat, 1996.

Concomitent cu activitatea artistică, Apostol a avut și o frumoasă carieră pedagogică, de la lector al Institutului de Arte „G. Muzicescu", la profesor universitar, șef Catedră regie și rector al aceleiași instituții.

Veniamin Apostol și-a făcut studiile la Facultatea de Teatru a Institutului de Arte „G. Muzicescu" din Chișinău,1959-1964 (în prezent Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), iar între 1964-1969 a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A.V. Lunacearski" din Moscova.

Veniamin Apostol s-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubnaraionul Soroca și s-a stins din viață la 14 decembrie 2000.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

memorie , academia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
înc. sec. XX
Populația:
186 locuitori

Novaia Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Mănoileşti, raionul Ungheni. Satul Novaia Nicolaevca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Novaia Nicolaevca a luat naștere la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.