Mergi spre compartimentul: Cultura
27 octombrie 2022, 14:00 Cultura views 1171
145 de ani. Chișinăul cititor
27 octombrie 2022, 14:00 Cultura views 1171

145 de ani. Chișinăul cititor

La 19 octombrie 2022, Biblioteca Municipală "B. P. Hașdeu" a împlinit 145 de ani.

Capitala Moldovei nu este considerată cel mai livresc oraș din Europa. Noi nu luăm cu asalt tîrgurile de carte așa cum se întîmplă în București și Londra, nu prea mergem pe la prezentările de noi bestseller-uri. Dar librăriile noastre sînt încă aglomerate, dar și în biblioteci există destui cititori. Și aceasta în ciuda faptului că Internetul este plin de "cărți" electronice și audio gratuite. Cartea pe suport de hîrtie continuă să fie o punte care leagă țări și continente, limbi, popoare și generații.

Tradițiile Chișinăului de citire a cărților, au desigur, mai mult de 145 de ani (dar despre această cifră puțin mai tîrziu). La începutul secolului al 19-lea, se puteau lăuda cu decente biblioteci personale doar marii boieri și oficiali, oamenii de știință și ierarhii bisericești care locuiau în Chișinău. În 1813, Seminarul Teologic local și-a creat propriul depozit de cărți. Cîțiva ani mai tîrziu, cu ajutorul Mitropolitului de Chișinău, Gabriel Bănulescu-Bodoni, în tipografia eparhiei au început să fie tipărite primele cărți pe teritoriul Basarabiei. Alături de numele eminenței sale, la răspîndirea cărților în Chișinău și-au adus contribuția și alte cîteva personalități marcante, talentate, dar din păcate uitate astăzi. Ei merită ca urmașii să-i cunoască și-și amintească de ei: nu numai bibliotecarii profesioniști, ci și toți cei care iubesc și apreciază istoria.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

biblioteca , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.