Mergi spre compartimentul: Cultura
13 noiembrie 2023, 09:30 Cultura views 1072
Atmosferă feerică creată de Baletul Național
13 noiembrie 2023, 09:30 Cultura views 1072

Atmosferă feerică creată de Baletul Național "Joc"

Tradiții, obiceiuri, cîntece și dansuri populare autentice de la nunți și cumetrii, toate şi-au găsit locul în spectacolul "Nunta", cea mai nouă producţie a Baletului Național "Joc". Evoluţia artiştilor, gazduită de Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chișinău, au stîrnit nostalgia dar şi entuziasmul spectatorilor prezenţi în sală.

Pentru a intra în atmosfera autentică a spectacolului, spectatorii au fost întîmpinaţi chiar la intrare cu vin şi bucate alese. „Este şi un pahar de vin şi o expoziţie de costume, o galerie de dansatori, care-i întîmpină pe cei veniți cu zîmbete şi sufletul deschis, spune Aliona Strîmbeanu, directoarea Baletului Național "Joc":

În spectacol, naratorul face un salt în timp, povestind cum erau nunțile văzute prin ochii copiilor de altădată: bucate alese pe masa din cort, iar cortul ornat cu covoare cu florile toamnei, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

Este, de fapt, vorba de o reluare, într-o altă versiune, a spectacolului teatralizat "Nunta", montat în anii '80 de maestrul de balet Vladimir Curbet și regizorul Eugen Platon. De data aceasta, însă, povestea urmăreşte, în paşi de dans, doi tineri, care se întîlnesc şi se îndrăgostesc la hora satului.

Sala a fost arhiplină, iar spectatorii au aplaudat îndelung evoluţia artiştilor de la ansamblul "Joc". „Am mai fost la concertele ansamblului "Joc", ne place şi de asta sîntem aici.

Am adus-o şi pe bunica, care are 85 de ani”. „Ne-am simtit ca la o nuntă adevărată moldovenească, cu o întîmpinare a oaspeţilor, cu alai şi buna dispoziţie, a fost feeric”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

nunta , ansamblul Joc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3391 locuitori

Beşghioz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşghioz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3391 de oameni. Satul Beşghioz a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.