Mergi spre compartimentul: Cultura
23 noiembrie 2023, 11:00 Cultura views 1150
Republica Moldova a aderat la Uniunea Mondială de Folclor
23 noiembrie 2023, 11:00 Cultura views 1150

Republica Moldova a aderat la Uniunea Mondială de Folclor

Republica Moldova a aderat la Uniunea Mondială de Folclor, decizia a fost adoptată la ședința Biroului de conducere I.G.F., desfășurată la 18.11.2023 în Italia, la San Giovanii Rotondo, unde se află unul dintre sediile oficiale ale organizației, cel de-al doilea fiind la Voiron, Franța.

Evenimentul, în cadrul căruia Silvia Zagoreanu a vorbit celor prezenţi despre valorile tradiționale din țara noastră, a întrunit reprezentanți din Italia, Franța, Croația, Turcia, România și Israel, cu funcții importante în Birou, care au votat unanim aderarea Republicii Moldova la I.G.F.

Această realizare este una semnificativă şi reprezintă o poartă deschisă pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor noastre populare, a interpreților vocali și instrumentiști, ansamblurilor folclorice, grupurilor de dansatori la nivel mondial. Totodată, prin colaborarea cu I.G.F., vom putea interacționa cu alte culturi la noi acasă, avînd unele oportunități atunci cînd vom invita artiști din alte țări la evenimentele culturale desfășurate pe teritoriul republicii.

Uniunea Mondială de Folclor (I.G.F.) a fost fondată în anul 1949. Actualul președinte este Prof. Dr. Dorel Cosma, jurnalist, scriitor, director de televiziune, realizator de emisiuni de folclor, care conduce cu succes această organizație timp de doisprezece ani. Conform deciziei luate la ședința biroului din 18.11.2023, în perioada 2024-2027, vicepreședinți cu rol de locțiitori vor fi Nicolas Charlety (Franța) și Tobias Rinaldo (Italia). Funcția de senator I.G.F. va fi îndeplinită de Benito Ripoli și Luigi Pompilio (Italia). Alte funcții importante în Birou (vicepreședinții, trezorieri, secretari generali, delegați responsabili de anumite țări etc.) revin unor reprezentanți din Israel, Lituania, Italia, Franța, Ucraina, România, Vietnam, Slovacia, Turcia, Croația, Cipru.

Festivalurile de folclor sub egida Uniunii Mondiale de Folclor se desfășoară în peste 50 de țări, membre ale organizației. Una dintre activitățile de anvergură organizate de I.G.F. este Gala premiilor Ex OSCAR, care are loc anual în una din țările selectate de Biroul de conducere. Următorul punct de întîlnire va fi Satu Mare, România, în perioada 24-26 noiembrie 2023, la Festivalul - Concurs Internaţional de Folclor ,,Rozmarin în colțu’ mesii”, unde Silvia Zagoreanu va fi prezentă în calitate de membru al juriului, iar interpretul Robert Damian va participa în concurs.

”Suntem onoraţi si bucuroşi să fim parte a familiei I.G.F., acesta fiind un pas important în promovarea culturii tradiționale din țara noastră”, se arată într-o notă de presă.

De menționat că Republica Moldova a fost reprezentată de Silvia Zagoreanu, directoare generală a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a aderat la Uniunea Mondială de Folclor (I.G.F.).

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

folclor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
1306 locuitori

Frasin este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Caraiman și Codrenii Noi. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1306 locuitori. Satul Frasin a fost menționat documentar în anul 1589.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.