Mergi spre compartimentul: Costumul popular
05 august 2013, 10:37 Costumul popular views 20988
05 august 2013, 10:37 Costumul popular views 20988

Designerii germani se inspiră din portul tradiţional moldovenesc


Foto: trm.md

Valentina Ursu din Vălcineţ, Călăraşi face straie populare pentru artişti profesionoşti şi amatori, pentru elevi şi pentru toţi preţuitorii de autentic. Meşteriţa a fost remarcată de presa din Germania, Franţa şi Statele Unite, relatează trm.md.

Brîiele colorate în cinci iţe au plicitsit-o, spune meşteriţa Valentina Ursu. Dar, imediat, s-a gîndit cum să scape de acestă stare - a început să ţese brîul - tricolor. Primele cingătoare în trei culori le-a confecţionat pentru copiii din localitate.

Tehnica de confecţionare a portului tradiţional moldovenesc, marca Valentina Ursu, a fost preluată de cîţiva tineri designeri din Germania. Acum, multe nemţoaice vor purta ie, brîie şi trăistuţe moldoveneşti. Aceste articole vestimentare s-au bucurat de un real succes şi în Statele Unite ale Americii.
Valentina Ursu este ajutată în toate de soţul ei, lemnar vestit de prin părţile locului.

Meşteriţa Valentina Ursu  va fi prezentă cu toată colecţia sa inedită la cea de-a doua ediţie a Festivalului Iei, care va avea loc pe 10 august. IPNA "Teleradio-Moldova" este coorganizator şi partener media general al evenimentului.

Cuvinte cheie:

costum popular , Germania , designer

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
57 locuitori

Buneţi este un sat din cadrul comunei Tohatin, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.70 km. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 57 de oameni. Satul Buneți a fost înființat în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.