Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
18 ianuarie 2017, 15:05 Sărbători şi obiceiuri views 4260
Credincioşii s-au dus la biserică pentru a lua apă sfinţită (Foto)
18 ianuarie 2017, 15:05 Sărbători şi obiceiuri views 4260

Credincioşii s-au dus la biserică pentru a lua apă sfinţită (Foto)

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei sau botezul lui Isus Hristos în apele Iordanului. În această zi oamenii ţin post negru, iar preoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu agheasmă, binecuvîntarea Sfintei Treimi. Tot în ajun, dar şi de Bobotează, se sfințesc apele.

De dimineaţă zeci de enoriaşi au venit la Catedrala Mitropolitană Naşterea Domnului pentru a lua apă sfinţită. Aceasta este numită agheasma mare, iar creştinii o folosesc pentru a scăpa de boli şi necazuri. Unii credincioşi însă au uitat de smerenie şi au dat buzna pentru a lua o sticlă de de apă sfinţită.

Oamenii spun că apa sfinţită tămăduieşte rănile şi o vor păstra în casă pentru a avea linişte şi pace:

"Este o mare foarte mare sărbătoare pentru creştini. Botezarea Domnului nostru, Isus Hristos, care îl serbează toţi creştinii".

"Apa aceasta sifnţită este pentru curăţarea sufletului şi a trupului. Ne rugăm lui Dumnezeu pentru o minte mai luminoasă, inimă bună. Ne apără de duşmani văzuţi şi nevăzuţi. Ne ajută la lucruri cele bune".

Ajunul Bobotezei este şi un prilej bun de a cîştiga bani. Comercianţii au vîndut în jurul Catedralei busuioc şi sticle pentru apă sfinţită:

" Iaca busuioc vindem. Cu cinci lei. Ne facem de pîine, de macaroane, de orez, de ceea ce avem nevoie la gospodărie".

"Cu trei lei îl vindem cuiva mai bătrîn, iar altora îl vindem cu cinci lei".

Se spune că atunci cînd se ia agheasmă de la biserică, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi trebuie să ne abţinem de la fapte şi gînduri rele. În caz contrar, apa sfinţită îşi pierde din sacralitate.

"Astăzi, este Ajunul Botezului domnului nostru Isus Hristos. Îndemnăm credincioşii să se pregătească cu evlavie şi să-şi ia această agheasmă mare care se sfinţeşte doar de două ori pe an. Agheasma este păstrată pe tot parcursul anului şi să fie folosită în fiecare zi pe nemîncate şi cu rugăciune", a declarat secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaş.

"Voi duce acasă apa sfinţită. Îi voi da să bea tatălui meu, care este foarte bolnav şi soţiei mele. Vom stropi prin casă cu agheasmă".

În ajunul Bobotezei, la sate, preoţii stropesc cu aghiazmă casele credincioşilor. De asemenea, în bisericile din ţară sunt oficiate slujbe religioase. În popor se spune, că dacă în această zi ninge sau e ger, anul va fi roditor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie , biserica , apa , credința

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
789 locuitori

Plopi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca, Hîrtop, Taraclia și Plopi. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 789 de oameni. Satul Plopi a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.