Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
07 noiembrie 2014, 11:03 Natura şi turismul views 9729
Soarele se comportă anormal! Cercetătorii sunt îngrijorați
Foto: incomemagazine.ro
07 noiembrie 2014, 11:03 Natura şi turismul views 9729

Soarele se comportă anormal! Cercetătorii sunt îngrijorați

Lumea oamenilor de stiinta este in efervescenta. Cercetatorii sunt ingrijorati de starea anormala a Soarelui, care dureaza deja de mai bine de 12 zile.

Totul a inceput cu aparitia unei uriase pete pe suprafata Soarelui, in data de 17 octombrie. Ea a antrenat o serie de eruptii solare violente. In decurs de numai o saptamana, au fost inregistrate sase astfel de fenomene.

Solicitata sa comenteze, NASA a recunoscut ca fenomenul este, cu adevarat, unul exceptional si ca o pata de asemenea dimensiuni nu a mai fost observata din 1990.

Petele solare corepund zonelor solare cu hiperactivitate. Din acest motiv, plasma solara nu mai circula in mod normal. Fenomenul genereaza un transfer de caldura din interior spre exterior. In aceste conditii, temperatura de la suprafata Soarelui scade, provocand o scadere a luminozitatii.

Care sunt efectele pentru Terra?

Eruptiile solare, chiar si cele violente, nu constituie vreun pericol pentru Terra. In acest caz, atmosfera joaca rol de scut magnetic, ea filtrand radiatiile emise de Soare. Deci, nici un risc major, doar, ocaziona, o perturbare a comunicatiilor radio pe unde scurte. Dar de foarte scurta durata si limitate ca amploare.

De ce sunt cercetatorii ingrijorati?

Nelinistea provine de la faptul ca aceasta situatie a aparut in timp ce Soarele intr-o intr-o faza de descrestere, dupa un ciclu de 11 ani. Prin urmare, estimeaza cercetatorii, eruptiile solare ar putea avea un impact asupra calitatii luminozitatii si caldurii emise de astru.

Pe de alta parte, daca "atacul" se va amplifica, este posibil ca atmosfera sa nu mai poata opri radiatiile. O situatie de acest gen s-a produs deja in anul 775 si s-ar fi repetat in 2012, daca Terra s-ar fi abatut un pic de la orbita ei.

Mai exista, de asemenea, riscul functionarea sistemului de sateliti sa fie serios afectata sau ca radiatiile sa "atace" direct pasagerii din avioane.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

soare , Pamint , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
707 locuitori

Hîjdieni este un sat din cadrul comunei Berezlogi, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 707 oameni. Satul Hîjdieni a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.