Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
24 martie 2015, 14:16 Natura şi turismul views 11392
Fondul forestier din Moldova, aduce beneficii anuale de $ 30 milioane
24 martie 2015, 14:16 Natura şi turismul views 11392

Fondul forestier din Moldova, aduce beneficii anuale de $ 30 milioane

Suma totală a serviciilor pădurii în Republica Moldova (lemn, produse lemnoase, nelemnoase, alte accesorii, vânat, aer, apă etc) se estimează la 25-30 de milioane de dolari anual. Sunt nişte cifre estimative, dar ele denotă importanţa sectorului forestier. Afirmaţii în acest sens au fost făcute de Aurel Lozan, expert în cadrul Programului EU regional ENPI FLEG, în cadrul emisiunii „Natura în Obiectiv" de la postul public de televiziune Moldova 1.

„Pădurea prezintă interes atât economic, cât și social, dar și mai important este aspectul ecologic - 80% din toată biodiversitatea ecologică a Moldovei este concentrată în jurul ecosistemelor forestiere. În țară se consumă mai mult lemn domestic decât este posibilitatea recoltării anuale, ceea ce vorbește despre faptul că avem activități ilegale asociate pădurilor și în primul rând tăieri ilegale", afirmă Aurel Lozan.

El a mai adăugat că țara noastră nu are potențial funciar ca terenuri pentru împădurire, pentru că extinderea fondului forestier are și el niște limite. „Dar, conform Strategiei de dezvoltare durabilă a sectorului forestier din Moldova, un punct strategic este că Moldova ar putea atinge o rată de împădurire de 15% din teritoriul țării. Această cifră este una reală", a spus expertul.

Pădurile și plantațiile forestiere acoperă circa 13% din teritoriul țării, dintre care majoritatea terenurilor fondului forestier se află în proprietatea statului, restul fiind deținute de primării, cu 15,7% și 0,2% de proprietari privați.

Potrivit unui studiu, circa 80% din comunitățile locale folosesc lemnul și altă vegetație agricolă în calitate de sursă energetică primară, iar pădurile asigură până la 18% din venituri pentru populația locală.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

paduri , Moldova , venit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
141 locuitori

Moleşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 16 km de orașul Glodeni şi la 191 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 141 de oameni. Satul Molești a fost întemeiat în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.