Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
26 iulie 2015, 10:30 Natura şi turismul views 8638
Statutul juridic a 2,8 km din traseul «Lesnoe-Alexandrovka» nu a fost definitivat
26 iulie 2015, 10:30 Natura şi turismul views 8638

Statutul juridic a 2,8 km din traseul «Lesnoe-Alexandrovka» nu a fost definitivat

Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău dezmint informația precum că partea moldovenească ar fi blocat accesul locuitorilorsatului ucrainean Alexandrovka spre raionul Tarutinski (regiunea Odesa).

Traseul auto Lesnoe-Alexandrovka, unica arteră de transport ce unește satul cu raionul Tarutinski și trece prin Moldova, nu se regăsește prin punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Din acest considerent, locuitorilor satului Alexandrovka le este interzis să traverseze această porțiune drum, pentru a ajunge în raion.

Autoritățile de la Chișinău susțin că problema lipsei accesului spre raion este de fapt a autorităților ucrainene, care urmau să construiască un drum de ocolire pe teritoriul ucrainean. Acest lucru însă așa și nu s-a întîmplat.

„Traversarea frontierei de stat are loc doar prin punctele de trecere prevăzute în Tratatul dintre Republica Moldova şi Ucraina privind frontiera de stat, or, sectorul de şosea Lesnoe-Alexandrovka nu se regăseşte printre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Potrivit înţelegerilor bilaterale stabilite anterior, partea ucraineană şi-a asumat responsabilitatea de a construi o şosea de ocolire a acestui sector pînă la 1 iulie curent. Recent, a fost trimisă o nouă solicitare de prelungire a termenului de exploatare a acestui sector de drum, solicitare care este în curs de examinare de către instituţiile abilitate din Moldova. Deci nu putem vorbi despre o blocare a traseului auto Lesnoe-Alexandrovka din partea autorităţilor Republicii Moldova", susțin reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Precizăm că traseul auto Lesnoe-Alexandrovka (17 km) este unica arteră de transport care unește satul ucrainean cu raionul Tarutinski din regiunea Odesa. O porțiune de 2,8 km din acest traseu trece prin teritoriul Moldovei, iar statutul juridic al acestui segment nu a fost definitivat.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

transport , frontiera , Moldova , Ucraina , turism , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.