Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 ianuarie 2016, 15:58 Natura şi turismul views 7443
Cod galben de condiţii complicate ale vremii
04 ianuarie 2016, 15:58 Natura şi turismul views 7443

Cod galben de condiţii complicate ale vremii

Meteorologii anunţă cod galben de condiţii complicate ale vremii. Astfel, pentru ziua de marţi, 5 ianuarie, se prevede schimbarea bruscă a vremii – vor cădea precipitaţii sub formă de zăpadă şi lapoviţă, izolat puternice troienind şi viscolind. La fel, se vor forma depuneri complexe, pe drumuri gheţuş. În acest context oamenii legii vin cu atenţionări către cetăţeni, pentru a evita cazurile de hipotermie, dar şi alte situaţii de risc.

Solicitată de IPN, sinopticianul Natalia Golub a spus că noaptea trecută a fost una dintre cele mai reci nopţi ale acestui an, înregistrându-se o minimă de -22 de grade Celsius. Pe parcursul săptămânii se va înregistra o creştere treptată a temperaturilor. Astfel, pentru următoarele zile sunt prognozate +2 şi +1 grade Celsius ziua şi până la -10 grade pe timp de noapte. Sinopticianul mai spune că aceste temperaturi în creştere sunt uşor peste normă.

„Este ceva real pentru teritoriul ţării, pentru că permanent teritoriul se află sub influenţa unei mase de aer rece, urmată de una caldă. Este o lună de ianuarie specifică pentru teritoriul nostru", a notat specialistul.

În contextul răcirii vremii, Inspectoratul General al Poliţiei, recomandă cetăţenilor să se îmbrace gros şi să evite expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi aflarea în locuri deschise, suflate de vânt. În perioada rece a anului, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie mai receptivi faţă de persoanele în etate şi să le acorde ajutor persoanelor depistate în stradă în stare inconştientă şi să alerteze poliţia şi medicii.

Inspectorii de patrulare atenţionează şoferii că trebuie să aibă în permanenţă rezervorul maşinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul încărcat şi, evident, trusa medicală. O altă recomandare pentru şoferi este să nu părăsească maşina dacă este viscol şi dacă nu cunosc distanţa până la adăpost, întrucât se pot rătăci, iar hipotermia în contextul asocierii vântului şi umezelii se instalează mult mai repede.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Cod Galben , zapada , ninsori , iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
336 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Danu, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 336 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.