Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
12 februarie 2016, 15:03 Natura şi turismul views 14186
A fost lansată Cartea Roşie a Republicii Moldova
12 februarie 2016, 15:03 Natura şi turismul views 14186

A fost lansată Cartea Roşie a Republicii Moldova

Peste 400 de specii de plante, fungi şi animale vulnerabile, periclitate şi critic periclitate, au fost incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, ediţia a treia, lansată astăzi la Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Lucrarea a fost elaborată în baza cercetărilor unui grup de 70 de savanţi, colaboratori ai Grădinii Botanice şi Institutului de Zoologie ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesori şi cercetători de la universităţi.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Institutului de Zoologie al AŞM, academicianul Ion Toderaş, unul dintre cei doi coordonatori ai ediţiei, a afirmat că fenomenul creşterii rapide a numărului de specii, plante, fungi şi animale pe cale de dispariţie se atestă şi în R. Moldova.

Potrivit sursei citate, dacă la prima ediţie a Cărţii Roşii (1978) au fost incluse 26 de specii de plante superioare şi 29 de specii de animale vertebrate vulnerabile, periclitate şi critic periclitate, iar în ediţia a doua a cărţii din 2001 au fost cuprinse deja 126 de specii de plante şi 116 de specii de animale pe cale de dispariţie, atunci în ediţia de faţă a Cărţii Roşii sînt descrise 208 specii de plante şi fungi şi 219 de specii de animale.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a menţionat că această carte este, deopotrivă, o enciclopedie a frumuseţilor naturii, un semnal de alarmă, dar şi un îndemn la protecţia biodiversităţii.

"Cartea Roşie trebuie să ajungă în fiecare bibliotecă", a constatat Gheorghe Duca. În context, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, prezentă la eveniment, a solicitat editorilor cîte un exemplar pentru cele aproape 1400 de instituţii de învăţămînt general din R. Moldova.

Cartea Roşie a Republicii Moldova a apărut la Editura „Ştiinţa" într-un tiraj de 3000 de exemplare.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Cartea Rosie , Moldova , natura , plante , animale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
1203 locuitori

Cucoara este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucoara și Chircani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Cucoara a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.