Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
23 decembrie 2016, 12:25 Natura şi turismul views 21530
Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou
23 decembrie 2016, 12:25 Natura şi turismul views 21530

Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou

De Crăciun pe stil nou, dar şi de Anul Nou nu vom avea parte de zăpadă. Meteorologii spun că de sărbători vor cădea doar cîţiva fulgi, iar temperaturile vor ajunge ziua pînă la plus 4 grade Celsius.

Nici noaptea dintre ani nu va fi geroasă, cînd mercurul va coborî în termometre până la minus 4-5 grade.

"De Crăciun pe stil nou va fi o vreme obișnuită. Nu va ninge, însă spre seară se văd ceva cantități neînsemnate, adică câțiva fulgi își vor face apartiția. Noaptea dintre ani centrele prognozează o vreme de asemenea fără precipitații și temperaturi practic neschimbate."

Potrivit meteorologilor, această iarnă va fi, în general, una blândă şi cu puţină zăpadă. Totuşi, la sfîrşitul lui ianuarie şi în februarie am putea avea parte de zile geroase.

"Începutul anului viitor fără schimbări careva temperaturi puțin mai scăzute și precipitații în cantități neînsemnate. La noi până la moment s-au înregistrat o minimă de pînă la -15 grade. Nu este exclus ca să fie temperaturi scăzute de -15, -20 în luna inaurie, februarie deoarece e ceva normal ca în acestă perioadă să avem așa temperaturi", a afirmat meteorologul Natalia Golubi.

Prognozele meteorologilor diferă de cele ale prezicătorilor. Ion Grib din satul Trinca, raionul Edineț este convins că vom avea o iarnă lungă și geroasă.

"Asta e splina, dacă e groasă de la început înseamnă că iarna va fi geroasă de le început, iar dacă la sfârșit înseamnă că la urmă va fi mai frig. - Și cum va fi iarna? - Cel mai frig va fi la sfârșit, în luna februarie", susţine locuitorul satului Trinca, raionul Edineț, Ion Grib.

Şi mătușa Vera din satul Copăceni, raionul Sîngerei, îşi aminteşte şi astăzi de obiceiul părinților ei de a stabili în condiţii casnice cum va fi vremea pe parcursul întregului an. Femeia spune că cepele ei nu au dat greș niciodată.

"Le lăsăm așa și mâine dimineața la care sarea e umedă și sloboade și apă înseamnă că în acele luni va ploua. Poate nu chiar cu exactitate, dar cu aproximație chiar se adeverește", spune mătuşa Vera.

La noi în țară, cea mai mai joasă temperatură a aerului a fost înregistrată în ianuarie 1963. Atunci mercurul din termometre a coborât până la minus 35 de grade Celsius.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

prognoza , Crăciunul , Anul Nou , vremea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.