Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
26 noiembrie 2017, 09:30 Natura şi turismul views 48299
Ultima săptămînă de toamnă va fi cu temperaturi ridicate, ploi şi soare
26 noiembrie 2017, 09:30 Natura şi turismul views 48299

Ultima săptămînă de toamnă va fi cu temperaturi ridicate, ploi şi soare

În ultima săptămână din noiembrie vremea se va încălzi, maximele termice vor ajunge până la 12 grade Celsius, iar periodic cerul cu soare va fi înlocuit de ploi slabe şi lapoviţă, comunică MOLDPRES.

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), o încălzire semnificativă a vremii se va resimţi deja din acest weekend, când la nord vom avea 7-10 grade Celsius, ziua, şi 0-4 grade, noaptea. La sud, ca de obicei va fi şi mai cald: 9-12 grade Celsius în timpul zilei şi până la 6 grade în perioada nocturnă.

La începutul săptămânii următoare mercurul termometrelor va coborî cu câteva grade, după care iarăşi va avansa, astfel încât în ultima zi de toamnă din acest an meteorologii ne promit soare şi 7-12 grade pe întreg teritoriul ţării. Pe alocuri, dimineţile vor uimi prin dantele de brumă sau vor fi acoperite de ceaţă.

Specialiştii afirmă că toamna din 2017 va fi notată în observaţii ca un anotimp deosebit de frumos şi care se încadrează în normele geoteritoriale. „În mare parte, ne-au ocolit fenomene stihiinice de proporţii care prezintă pericole social-economice - îngheţuri timpurii, viscole şi, dimpotrivă, temperaturi excesiv de ridicate, precum şi ploi abundente ce ar depăşi cu mult norma de precipitaţii şi ar deveni distrugătoare, cum am avut în alţi ani. Toate acestea au permis agricultorilor să scoată în capăt cu succes anul agricol actual şi să pună bune temelii pentru cel viitor", au afirmat surse de la SHS.

În calendarul popular, ultima etapă a toamnei este caracterizată de mai multe particularităţi, în special confesionale. Astfel, potrivit unor surse, „lăsatul secului, sărbătoare nocturnă (27/28 noiembrie la creştinii ortodocşi de rit vechi) care deschide Postul Crăciunului de şase săptămâni, ocaziona petreceri familiale cu mâncare şi băutură din abundenţă. În aceste zile celebrau Filipii de Toamnă prin alungarea spiritelor rele prin zgomote şi împuşcături, ungerea cu usturoi a uşilor, porţilor şi ferestrelor, îmbunarea păsărilor, în special a vrăbiilor, cu resturile alimentare rămase de la ospăţul nocturn, ca să nu strice roadele recoltelor, întoarcerea vaselor din casă cu gura în jos ca să nu se ascundă în ele spiritele malefice, aflarea ursitei, preziceri despre rodul holdelor".

Şi pentru că primii fulgi au ajuns numai în nordul ţării, iar în alte zone încă mai sunt aşteptaţi, este bine de ştiut: „Prima zi în care ninge trebuie ţinută minte, pentru a semăna în aceasta dată bostanii, ca să crească mari şi frumoşi".

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2278 locuitori

Joltai este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Joltai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de municipiul Comrat și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 2278 de oameni. Satul Joltai a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.