Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
12 septembrie 2012, 12:01 Natura şi turismul views 19924
12 septembrie 2012, 12:01 Natura şi turismul views 19924

ALARMĂ? Un cutremur catastrofal în zona Vrancea se poate produce oricînd

De la începutul lunii septembrie, înzona Vrancea s-au produs cinci cutremure, astfel duminică seara au fost atestatе două cutremure cu magnitudinea de 2,8, respectiv 4 pe scara Richter.  Cercetătorii nu sînt unanimi în ceea ce privește perspectivele unui seism mare în această zonă.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizatcă un cutremur de 5-6 grade pescara Richter se poate produce "înperioada imediaturmătoare", iar un cutremur catastrofal valovi regiunea Vrancea în preajma anului 2040.

În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pămîntului (România), credecăeste o predicţie uşor hazardată.

"Ce se întîmplă. Au fost cutremure foarte mari în 1940, 1977, 1986 şi 1990. Se spunecă aceasta a fost o perioadă de puternică activitate în Vrancea, urmată de o perioadă de activitate mai slabă, perioadă în care ne aflăm şi acum", explică Mircea Radulian. Mai mulţi seismologi consideră că această perioadă s-ar încheia în jurul deceniul trei al secolului XXI, cînd cutremurele de peste 6,5 grade pe scare Richter s-ar putea înmulţi, iar un cutremur de peste 7 grade ar putea apărea în orice moment.

Cuvinte cheie:

cutremur , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1890 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ţînţăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1890 de oameni. Satul Țînțăreni a fost menționat documentar în anul 1800.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.