Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 mai 2021, 15:00 Natura şi turismul views 2892
Ecologiștii avertizează: Moldova ar putea pierde pădurile și natura!
19 mai 2021, 15:00 Natura şi turismul views 2892

Ecologiștii avertizează: Moldova ar putea pierde pădurile și natura!

Ariile naturale protejate din R. Moldova, sînt amenințate să dispară din cauza lipsei finanțării din bugetul de stat în perioada ultimilor ani.

Un astfel de avertisment au emis ecologiștii, care au anunțat despre organizarea pe 21 mai a protestului pașnic "Finanțați natura noastră!" în fața clădirilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerului Finanțelor.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, activiștii de mediu avertizează populația că administrația rezervaţiilor ştiinţifice, se arată nevoită să supra-utilizeze resursele lemnoase forestiere pentru a plăti munca angajaților şi a acoperi alte cheltuieli necesare.

„Rezervațiile naturale din Moldova nu au fost finanțate din bugetul de stat de mulți ani, deși o astfel de finanțare este prevăzută prin lege. Lipsa finanțelor obligă administrațiile acestor rezervații să exploateze resursele noastre naturale comune, în principal pădurile, pentru a obține banii care le vor permite să achite salariile să-și gestioneze birourile", explică Ilia Trombiţki, directorul Asociaţiei Internaţionale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS.

„Vrem ca ministerele să acorde atenție faptului că astfel de economii întreprinse pe seama conservării biodiversității, amenință bogăția naturală și biodiversitatea", continuă el.

Moratoriul pentru tăierea pădurilor: nu ne va ajuta?

„În ultimii ani, practic nu s-a cheltuit nimic din Fondul Ecologic Național pentru conservarea biodiversității. Problema este că oficial, rezervaţiile sunt întreprinderi de stat subordonate Agenției Moldsilva, şi nu instituţiilor cu mandat special de conservare a naturii, iar lipsa finanțării nu le permite să îndeplinească funcțiile de protecție a naturii, cercetare și reconstrucție", adăugă dl Trombiţki.

Mai mult decît atît, potrivit lui în ultimii 9 ani suprafața acoperirii forestiere naționale practic nu a crescut, rămânând la nivelul de 11%, în ciuda programelor și strategiilor care prevăd o creștere semnificativă a acoperirii forestiere, deoarece pădurile joacă un rol foarte important în formarea regimului hidrologic al țării, ce adesea suferă de secetă, fapt ce conduce la pierderea biodiversității...

Ziua Biodiversității a fost proclamată de ONU pentru a crește gradul de conștientizare și acțiune pozitivă cu privire la problemele biodiversității. În 2021, această zi este sărbătorită sub sloganul: Facem parte din soluția #ForNature.

„Credem că noi toți și în acest caz ministerele responsabile în principal, ar trebui să facem parte din soluție, deci, trebuie să acționăm și să apărăm interesele naturii noastre înainte de a fi prea târziu", completează dl Trombiţki.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

paduri , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
1549 locuitori

Chioselia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţărăncuţa și Chioselia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cantemir și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1549 de oameni. Satul Chioselia a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.