Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 februarie 2022, 15:30 Natura şi turismul views 3245
Primăvara va începe cu frig şi ninsori
28 februarie 2022, 15:30 Natura şi turismul views 3245

Primăvara va începe cu frig şi ninsori

Ziua frig, ger nocturn şi ninsori pe întreg teritoriul ţări, anunţă Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru prima săptămînă de martie, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile în ţară se prevăd valori termice încadrate între minus 2 – plus 3 grade Celsius. Noaptea, se anunţă pînă la 8 grade sub zero.

De asemenea, în toate regiunile ţării în perioada de referinţă se aşteaptă ninsori, de diferită intensitate.

Conform specialiştilor SHS, pe parcursul lui martie are loc creşterea temperaturii medii lunare a aerului cu 4-5ºC faţă de februarie. Valorile ei medii variază între +1ºC, în nordul ţării, şi +3ºC, în sud. Pentru toată perioada de măsurători instrumentale, cea mai rece a fost luna martie din anul 1952, cînd temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -3,7ºC şi -6,1ºC. În anii 1990 şi 2017 martie a fost cel mai cald – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +6,9ºC şi +9,0ºC. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºC în direcţia creşterii se semnalează pe teritoriul ţării în fond în perioada 27 februarie – 11 martie.

Luna Martie are mai multe denumiri populare: Germănar (încolţitor), Mărţişor sau Făurel. Luna de început de primăvară a născut multe superstiţii, mai ales despre vreme, care în această perioadă este extrem de capricioasă. Astfel, se zice că dacă martie e vîntos, luna mai va fi frumoasă, iar tunetele în martie arată un an mănos. Dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul de ploi multe, din acelaşi motiv nici toamna nu vei putea semăna grîul. La fel, dacă va cînta cucul în martie, anul va fi bogat. Altă superstiţie spune că "dacă martie-i cu rouă, după Paşti mult plouă".

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

primăvară , prognoza , meteo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.