Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
11 februarie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1960
Păduri private și un vice-premier “pe păduri”
11 februarie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1960

Păduri private și un vice-premier “pe păduri”

Zilele trecute președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanți din 24 gospodării silvicole din țară, agenția “Moldsilva” și ministerul mediului.

A fost pus în discuție demult promisul Program național de extindere și refacere a pădurilor pentru o perioadă de 10 ani (2023-2032) și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia în următorii cinci ani, proiectul fiind publicat pe site-ul guvernului spre a fi dezbătut public. Un document necesar, mare, costisitor și... dificil de realizat în actualele condiții. Măcar și din simplul motiv, că pentru împădurirea reușită a teritoriilor preconizate (nu mai puțin de 145 mii de hectare) e nevoie de mijloace foarte mari.

Acum o jumătate de an, fosta ministră a mediului Iuliana Cantaragiu a declarat la postul public Moldova 1, că cheltuielile preconizate pentru împădurirea unui teritoriu de doar 100 mii de hectare constituie 1 miliard de euro. Proiectul pus acum în discuție presupune pentru primii cinci ani investiții de 370 mln. de euro. Chiar și așa, a scris pe rețelele sociale doctorul habilitat în biologie Ilie Trombițchi, președintele Asociației ECO-Tiras, “este clar că acești bani vor veni, în fond, din UE”. Adică, deocamdată nu există mijloace pentru împădurirea republicii. Dar ecologiștii și activiștii civici speră că se vor găsi. Mai ales că azi RM, spun ei, are “o fereastră unică de oportunități pentru atragerea mijloacelor externe în scopul reîmpăduririi și a extinderii suprafețelor forestiere ”.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Cuvinte cheie:

paduri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.