Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 iulie 2023, 09:30 Natura şi turismul views 1112
Atenție! Broaștele rîioase, în pericol pe drumurile din țară
10 iulie 2023, 09:30 Natura şi turismul views 1112

Atenție! Broaștele rîioase, în pericol pe drumurile din țară

Pe unele porțiuni ale șoselelor naționale se manifestă un fenomen firesc și natural, însă care din păcate are consecințe tragice asupra faunei sălbatice: migrația sezonieră a noii generații de broască rîioasă verde (Bufo viridis).

Juvenilii acestei specii părăsesc în această perioadă locurile unde au apărut pe lume - suprafețe acvatice precum canale și lacuri, unde părinții lor au venit să depună ponta în lunile de primăvară. Odată eclozată, noua generație pleacă din "maternitate" și se îndreaptă în număr foarte mare spre zonele de cîmpie, stepă și terenuri agricole, pentru a se hrăni cu insectele găsite acolo. Această deplasare este foarte frecventă în special după ploi.

Întrucît rețeaua de drumuri dezvoltată de oameni traversează habitatele acestor amfibieni, juvenilii de Bufo viridis cad victime ale traficului rutier care operează la viteze prea mari pentru fauna sălbatică. Din păcate, multe broscuțe ajung strivite de roțile mașinilor și nu mai ajung la destinațiile lor.

”Vă rugăm să conduceți cu prudență și să contribuiți, în măsura în care puteți, la păstrarea condițiilor optime pentru migrația sezonieră a noii generații de amfibieni! Specia în cauză (Bufo viridis) este una dintre cele mai folositoare agriculturii, întrucît consumă melci, păianjeni, coleoptere (de ex. gîndaci de Colorado) și coropișnițe, care sînt dăunătoare dăunătoare agriculturii. Contrar credințelor populare, care (încă) mai persistă, specia NU provoacă rîie sau alte boli de piele. Rîia este transmisă de niște acarieni care trăiesc sub piele și care nu ar putea niciodată să stea în pielea umedă a broaștelor”, se arată în mesajul postat de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Broaște rîioase , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
2318 locuitori

Vădeni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vădeni și Dumbrăveni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2318 oameni. Satul Vădeni a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.