Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 noiembrie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1236
Primii fulgi de zăpadă din acest sezon rece: Cînd sînt șanse mari să fie văzuți în Moldova
16 noiembrie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1236

Primii fulgi de zăpadă din acest sezon rece: Cînd sînt șanse mari să fie văzuți în Moldova

Primii fulgi de zăpadă din actualul sezon rece vor cădea în acest weekend de noiembrie în țara noastră, inițial sub formă de lapoviță.

Cel puțin așa arată datele aplicațiilor meteo internaționale, confirmate și de sinopticienii din Republica Moldova. Totodată, temperaturile vor scădea, iar săptămîna viitoare va începe cu minime de pînă la -4 grade Celsius.

Astfel, potrivit datelor Weather.com, pentru ziua de sîmbătă, 18 noiembrie, sînt anunțate ploi pe durata întregii zile. Aceeași aplicație de mobil anunță că precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în ziua de duminică.

„sînt șanse mari să cadă primii fulgi de zăpadă”, au confirmat pentru tv8.md sinopticieni de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, precizînd că prognoza este valabilă îndeosebi pentru partea de Nord a țării.

Meteorologii au precizat că primii fulgi vor putea fi observați în condiții de lapoviță, datorită unui ciclon sudic, ce va pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de altă parte, datele urmează a fi actualizate pentru a putea prognoza exact dacă va urma doar ninsoare.

Primii fulgi din sezon rece trecut au căzut în nordul țării aproximativ în aceeași perioadă a anului 2022. Un cititor TV8 ne-a transmis atunci imagini din Ocnița.

Potrivit meteorologilor din Republica Moldova, precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie în luna noiembrie. Ninsoare pe teritoriul țării se semnalează în medie în prima jumătate a lunii noiembrie, dar zăpada repede se topeşte.

Stratul de zăpadă în medie se formează doar în jumătatea de nord a țării, în fond, la sfîrşitul lunii noiembrie. Grosimea lui medie decadică nu depășește 3 cm. În unele zile, grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice poate atinge 78 cm (26 noiembrie 1975, Cahul).

În luna noiembrie, dintre fenomenele meteorologice extreme, cel mai mare pericol îl prezintă ninsorile abundente şi vîntul puternic (în medie o dată în 7-8 ani), sînt posibile viscole şi depuneri de polei şi chiciură (în medie o dată în 20 de ani).

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

zapada , meteo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.