Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 ianuarie 2015, 12:49 Diaspora moldovenească views 20220
11 ianuarie 2015, 12:49 Diaspora moldovenească views 20220

Moldoveanul Victor Buza – doctorand la Harvard


Foto: trm.md

Tînărul moldovean Victor Buza este unul dintre laureaţii Galei studenţilor originari din Republica Moldova. La prima ediţie a concursului, putem considera că Victor a fost cel mai norocos participant, or, anume el s-a învrednicit tocmai de două premii: Premiul special al prim-ministrului Republicii Moldova şi locul I - secţiunea Doctorat, categoria „SUA şi Canada”.

- A fost greu pentru un tînăr moldovean să devină doctorand la Harvard?

- A fost dificil, mai ales că și concurența în această instituție de învățămînt este foarte mare. În Moldova, mi-am făcut studiile la Liceul moldo-turc, unde eram membru al echipei de fizică. Astfel, am luat parte la mai multe concursuri naționale și internaționale. Pentru studiile de licență am aplicat la o instituție din SUA, Institutul Tehnologic din Massachusetts. Abia apoi am aplicat la Harvard, pentru doctorat, și am fost acceptat.

- Dacă ar fi să compari studiile făcute la o instituție cu renume mondial cu cele care se fac în ţara noastră, ce ai avea de spus?

- Cu siguranță, oportunitățile care există la universități cu renume ca Institutul Tehnologic din Massachusetts sau Harvard, dar şi în alte universități de peste hotare, sînt cu mult mai mari decît cele de acasă. Aceste instituții au cu totul altfel de posibilitățile financiare, acestea depășindu-le considerabil pe cele ale unei instituții din Republica Moldova. Respectiv, în cadrul acestora predau și profesori cu renume.

- Din cîte se vede, îţi place foarte mult să studiezi, să te ocupi de cercetări. Ce  domeniu te pasionează în mod deosebit?

- Sînt interesat de cosmologia teoretică, un studiu al originii universului și componentele sale. În prezent, lucrez pentru un grup experimental care activează la polul sud, studiază universul. Pentru viitor, mi-aș dori o carieră academică, să devin profesor într-o instituție din SUA, dar asta rămîne de văzut.

Sursa: www.trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , studenţi , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1008 locuitori

Ciobalaccia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flocoasa și Ciobalaccia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1008 oameni. Satul Ciobalaccia a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.