Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 ianuarie 2014, 14:42 Diaspora moldovenească views 13511
15 ianuarie 2014, 14:42 Diaspora moldovenească views 13511

Parlamentar european propune reguli comune pentru acordarea cetăţeniei în statele UE, exemplificînd cu moldovenii

Foto: trm.md

Uniunea Europeană ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei, a declarat, marţi, liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, dînd ca exemplu decizia preşedintelui Traian Băsescu de a acorda cetăţenie „din belşug" moldovenilor, relatează Mediafax.

„Nu este posibil ca problema cetăţeniei să fie doar de competenţa guvernelor naţionale, deoarece odată cu dobîndirea cetăţeniei unui stat membru se obţin drepturi europene: libertatea de circulaţie, facilităţi pentru vize şi multe altele. Cînd, de exemplu, Traian Băsescu acordă cetăţenie din belşug moldovenilor şi chiar creează scindări în Moldova între moldovenii care obţin cetăţenia romînă şi ceilalţi, este clar că, în mod automat, se oferă unor cetăţeni din afara UE cetăţenie europeană", a precizat Swoboda, la conferinţa de la Strasbourg a grupului S&D.

Pe de altă parte, Swoboda a evitat să critice decizia Maltei de la sfîrşitul anului trecut de a acorda cetăţenia malteză contra unei sume de bani.

Europarlamentarul austriac a mai precizat că, în acest domeniu, trebuie respectat dreptul autorităţilor naţionale de a decide, dar „ar trebui să fie reguli comune europene clare privind acordarea cetăţeniei".

Totodată, Swoboda a spus că cetăţenia ar trebui să fie acordată în cazul în care „cineva face ceva în folosul unei ţări: poate investiţii financiare, poate e un fotbalist bun, poate e un profesor universitar".

„Cetăţenia ar trebui să se acorde pe baza unei legături apropiate între noul cetăţean şi statul membru şi ar trebui să fie clar că nu este vorba de cumpărarea cetăţeniei, ci de acordarea cetăţeniei pentru servicii aduse unei ţări", a mai precizat liderul socialist.

Statul romîn a acordat peste 183 mii de cetăţenii în 2011, 2012 şi în prima jumătate a anului 2013, a precizat, luni, la solicitarea Mediafax, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

cetatenie , UE , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.