Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 ianuarie 2014, 11:44 Diaspora moldovenească views 14591
Circa 800 de moldoveni vor lucra legal în construcţii în statul Israel
Foto: moldpres.md
17 ianuarie 2014, 11:44 Diaspora moldovenească views 14591

Circa 800 de moldoveni vor lucra legal în construcţii în statul Israel

În anul curent, circa 800 de cetăţeni moldoveni vor fi angajaţi legal în domeniul construcţiilor în Israel, după ce aproximativ alţi 200 au plecat să lucreze în această ţară, în 2013, conform unui acord dintre guvernele celor două state. Un anunţ în acest sens a făcut ieri Valentina Buliga, ministrul Munci, Protecţii Sociale şi Familiei, la o conferinţă de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit ministrului, pe şantierele din Israel sînt solicitaţi specialişti care lucrează în cofraj de construcţie industrializată, cofraj din lemn, fierari betonişti, placatori cu experienţă în acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă, tencuitori. Cu excepţia tencuitorilor, muncitorii la celelalte poziţii trebuie să ştie să citească planuri de construcţii.

Vor fi eligibili bărbaţi cu vîrsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani, fără antecedente penale, care nu au activat anterior în Israel şi nu au rude de gradul I care lucrează în acest stat (părinţi, copii, soţie).

Candidaţii pot aplica la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă după locul de reşedinţă sau de trai. Ei vor trebui să prezinte o cerere de aplicare, copia paşaportului etc. Persoanele care vor corespunde condiţiilor preliminare vor trece interviuri profesionale, pentru a determina calificarea lor.

Testarea va fi efectuată de reprezentaţi ai agenţiilor de angajare din Israel (Autoritatea pentru Populaţie şi Imigrare din cadrul Ministerului de Interne – PIBA). Ulterior, muncitorii selectaţi vor trebui să urmeze o testare medicală, să prezinte cazierul judiciar şi să completeze formularul pentru viză. Procedura de aplicare şi selectare este gratuită. Candidaţii selectaţi vor trebui să suporte cheltuielile pentru examinarea medicală, cazierul judiciar, precum şi preţul biletului de avion spre şi din Israel.

Mai multe detalii privind angajarea legală în Israel sînt plasate pe pagina web www.anofm.md/Israel.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Israel , moldovenii , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.